Wateroverlast
Door klimaatverandering zijn er steeds vaker zware buien en langere periodes met veel regen. Op sommige plekken in onze gemeente is dat nu al een probleem, terwijl op andere locaties er nog niets aan de hand lijkt. Door ons nog beter voor te bereiden op de wateroverlast die gaat komen, kunnen we de kans op schade kleiner maken.
Er zijn drie soorten wateroverlast. De soort is afhankelijk van de plaats waar de bui valt. Door de veranderingen in ons klimaat komen meer hevige buien voor.
- Wateroverlast door korte zware regenbuien. Het water blijft op straat staan. Dit gebeurt vaak in de zomer.
- Wateroverlast door regenbuien die een langere tijd duren. Denk aan ondergelopen weilanden en sloten die vol zijn gelopen. Dit gebeurt meestal in de winter.
- Grondwateroverlast is wateroverlast waarbij het water te hoog staat en er bijvoorbeeld schade kan ontstaan in of aan het huis. Denk aan ondergelopen kruipruimtes of kelders.
Lees meer over deze soorten wateroverlast en de verschillen op de website van Klimaatadaptatie Nederland.
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de afvoer van afvalwater en een te veel aan regenwater via de riolering. Ook zorgt de gemeente voor maatregelen tegen structureel overlast door grondwater.
De gemeente Buren wil schade door wateroverlast zoveel mogelijk voorkomen. Daarom brachten we in kaart waar we wateroverlast verwachten bij extreme regenval. We voerden een zogeheten hoosbuientest uit. Zo kunnen we voorspellen welke woningen last krijgen van water over de drempel, op het moment dat er een grote hoosbui is. De resultaten kunt u hier bekijken.
Wat doet de gemeente nog meer?
- De gemeente maakt regelmatig kolken schoon, zodat deze een zware regenbui aankunnen en het water beter weg kan.
- In verschillende wijken in de gemeente Buren vangen we het teveel aan regenwater op in wadi’s en tijdelijke bergingsplaatsen.
Er zijn heel veel verschillende manieren om wateroverlast tegen te gaan. Een handig overzicht van deze manieren vindt u op de website van Waterklaar. Weet u niet waar u moet beginnen? Gebruik dan deze keuzehulp. Voorbeelden van wat u kunt doen:
- Een groene tuin: het ziet er niet alleen mooi uit. Hoe groener de tuin hoe beter het regenwater wegloopt na een regenbui. Kijk voor meer informatie op www.huisjeboompjebeter.nl.
- Een groen dak: een groen dak neemt regenwater op. Dit geeft minder druk op het riool en voorkomt wateroverlast. Meer informatie vindt u op groener met de Buren.
- Regenton of afkoppelen regenpijp: vang regenwater op in een regenton.
Heeft u problemen met het riool?
Als u problemen ervaart met het riool of met water, bekijk dan eerst zelf het probleem. Huurders kunnen daarna de verhuurder inschakelen om het probleem op te lossen. Eigenaren zorgen zelf voor een oplossing in en om het huis. Ligt de oorzaak buiten uw eigen huis en tuin? Dan kunt u contact opnemen met de gemeente Buren. Op onze pagina rioolverstoppingen leest u wat u moet doen. Bij andere soorten wateroverlast kunt u de gemeente bellen via 14 0344 of mailen via gemeente@buren.nl.
Bewoners van een huis hebben de verantwoordelijkheid om problemen aan het riool te voorkomen door het riool te gebruiken waarvoor het bedoeld is. Dit betekent dat u geen dingen in het riool gooit die het riool kapot maken of verstoppen. Denk bijvoorbeeld aan doekjes, wattenstaafjes en frituurvet en vuurwerk.
Handige websites
Gerelateerde onderwerpen
