Omgevingsplan
De Omgevingswet verplicht gemeenten om een omgevingsplan te maken. Het omgevingsplan vervangt de huidige bestemmingsplannen. Bestemmingsplannen gaan over hoe grond gebruikt en bebouwd mag worden. De gemeente heeft veel bestemmingsplannen voor verschillende gebieden. Vanaf nu komt er één omgevingsplan per gemeente. Dit gaat niet alleen over bouwen, maar ook over regels over milieu en gezondheid.
Op dit moment geldt een overgangsperiode. Uiterlijk 1 januari 2031 moet er een nieuw omgevingsplan klaar zijn. Tot die tijd geldt een tijdelijk omgevingsplan. Dit bestaat uit de oude bestemmingsplannen en aparte regels over milieu. Deze regels staan in hoofdstuk 22 van het omgevingsplan Buren en worden ook wel de bruidsschat genoemd.
Hoe wordt een omgevingsplan gemaakt?
Het maken van het omgevingsplan kost veel tijd. Daarom doet de gemeente dit stap voor stap. We beginnen met het omgevingsplan voor het buitengebied. In de Routekaart is beschreven welke stappen we zetten om te komen tot het nieuwe omgevingsplan.
Nota van uitgangspunten
In het omgevingsplan moeten we veel keuzes maken. Wat willen we regelen en hoe willen we activiteiten regelen? Voor welke activiteiten is een vergunning nodig? Deze keuzes staan in de nota van uitgangspunten. Hier staat voor een aantal belangrijke onderwerpen aangegeven wat we gaan regelen in het plan en op welke manier dat gebeurt. Dit document vertaalt de doelen uit de omgevingsvisie naar duidelijke afspraken.
Participatieplan
In het omgevingsplan staat geen nieuw beleid en geen nieuwe ontwikkelingen. Het legt vast wat nu al geldt op het gebied van regels en beleid van het Rijk, de provincie en de gemeente. Deze regels hebben direct invloed op u als inwoner. Daarom vinden we het belangrijk dat u mee kunt denken over de regels en de kaart van het plan. Hoe we inwoners en belanghebbenden betrekken is beschreven in het participatieplan.
Meer informatie
Nu de nota van uitgangspunten voor het omgevingsplan is vastgesteld, werken we het omgevingsplan voor het buitengebied verder uit. Dit doen we in samenwerking en overleg met de Omgevingsdienst Rivierenland, het waterschap, de veiligheidsregio en de provincie.
In de tweede helft van 2025 willen we het eerste concept plan delen met inwoners. We organiseren dan een informatieavond en het plan is dan online te bekijken op de website. Iedereen kan hierop reageren. De reacties worden verwerkt en daarna starten we het officiële inspraakproces.
Uiteindelijk stelt de gemeenteraad het omgevingsplan eind 2026 of in 2027 vast.