Individuele studietoeslag
Studietoeslag voor studenten met een beperking aanvragen
Volgt u een studie, maar kunt u niet werken door een ziekte of beperking? Dan kunt u misschien individuele studietoeslag krijgen. Dit is een extra financiële steun en u mag het vrij besteden.
Meer informatie
Een student kan studietoeslag krijgen als hij of zij aan de volgende voorwaarden voldoet:
- U kunt door een ziekte of beperking tijdens de studie niet bijverdienen, én;
- U ontvangt studiefinanciering of een tegemoetkoming voor schoolkosten. Of u heeft hier recht op, én;
- U ontvangt géén Wajong-uitkering van het UWV
De gemeente vraagt een medisch advies aan voor de beoordeling van het recht op de studietoeslag. Het advies bevat geen medische gegevens van de student. Het gaat alleen over de vraag of de student in staat is een eigen inkomen te verwerven naast een voltijdstudie, zonder dat dit ten koste gaat van de tijd die nodig is om de studie met succes af te ronden.
Voor het recht op studietoeslag is bepalend of iemand naast zijn studie kan werken in loondienst of als zelfstandige. Ander inkomen, zoals bijvoorbeeld alimentatie, wordt niet meegenomen. Ook wordt er niet naar eventueel vermogen gekeken.
Als er recht is op een studietoeslag, betaalt de gemeente maandelijks het door het Rijk vastgestelde minimale bedrag uit. Het bedrag is afhankelijk van leeftijd en wordt elk half jaar door het Rijk geïndexeerd. Studietoeslag is een zelfstandige belastbare uitkering op grond van de Participatiewet. Het toekennen van studietoeslag kan dus gevolgen hebben voor de inkomensafhankelijke toeslagen, zoals zorg-, huur- en kinderopvangtoeslag. De studietoeslag is een bijzondere aanvullende inkomensondersteuning naast de studiefinanciering of een tegemoetkoming op grond van de WTOS. Het is niet bedoeling dat de studietoeslag de kosten voor levensonderhoud volledig dekt.