Naamgebruik
Als u getrouwd bent (geweest) of geregistreerd partner bent (geweest) kunt u kiezen met welke naam (of namen) u aangeschreven wilt worden. Hiervoor vult u een zogenaamde verklaring naamgebruik in. Hierna wordt u door de gemeente Buren en andere overheidsinstanties aangeschreven met de door u gekozen naam. Ook kunt u dit online met uw DigiD regelen.
Voor het gebruik van de achternaam van de partner zijn drie mogelijkheden:
- eerst de eigen naam, gevolgd door de naam van de partner;
- eerst de naam van de partner, gevolgd door de eigen naam;
- de naam van de partner in plaats van de eigen naam.
Voor alle duidelijkheid: het gaat hier om het gebruik van de achternaam in het dagelijks verkeer. De officiële achternaam die iemand heeft, wijzigt daar niet door.
Natuurlijk kunt u ook uw eigen naam blijven gebruiken.
Voorbeeld:
De heer Jansen is getrouwd met mevrouw Pietersen. Meneer Jansen kan in het dagelijks verkeer de volgende namen gebruiken:
- de heer Jansen
- de heer Pietersen
- de heer Pietersen-Jansen
- de heer Jansen-Pietersen
Op officiële documenten zoals paspoort of rijbewijs staat altijd uw eigen achternaam, ook al hebt u een ander naamgebruik gekozen.
Meer informatie
U kunt kiezen voor:
- alleen uw eigen naam;
- alleen de naam van uw partner;
- de naam van uw partner gevolgd door uw eigen naam;
- uw eigen naam gevolgd door de naam van uw partner.
De gemeente verwerkt uw verzoek binnen enkele werkdagen.
Uw keuze wordt opgenomen in de BRP (Basisregistratie Personen). Op deze manier zijn andere overheidsorganisaties ook op de hoogte. Zij kunnen u dan aanschrijven met de achternaam die u hebt gekozen. U informeert zelf andere instellingen en bedrijven over uw keuze.
Op officiële documenten als paspoort of rijbewijs staat altijd uw eigen naam (eventueel aangevuld met de naam van uw partner).