Spring naar content

De documenten bij de Omgevingswet en het verzoek ruimtelijke ontwikkeling

Instrumenten voor de gemeente

De Omgevingswet biedt de gemeente vier instrumenten waarbinnen zij haar taken voor de fysieke leefomgeving uitvoert. Ook blijft het verzoek ruimtelijke ontwikkeling een belangrijk instrument bij initiatieven.

In een omgevingsvisie staan de doelen en ambities die de gemeente voor de lange termijn heeft voor de fysieke leefomgeving. Het gaat niet alleen over ruimtelijke ontwikkelingen. In de omgevingsvisie komen ook thema’s als duurzaamheid, milieu, veiligheid en gezondheid terug.

De gemeente gebruikt de omgevingsvisie:

  • bij het opstellen van nieuw beleid;
  • om omgevingsprogramma’s te maken en;
  • bij het beoordelen van initiatieven van inwoners en ondernemers.

De gemeenteraad van Buren heeft op 14 juni 2022 de omgevingsvisie vastgesteld.

Wat er in de omgevingsvisie staat, vertalen we in juridische regels. Wat mag wel en wat mag niet? Dat staat straks beschreven in het omgevingsplan. In het omgevingsplan komen alle gemeentelijke regels voor de fysieke leefomgeving te staan. Die stonden eerst in bestemmingsplannen en aparte verordeningen. Deze bestemmingsplannen en verordeningen komen met de Omgevingswet te vervallen.

Hoe zorgen we ervoor dat de doelen en ambities die in de omgevingsvisie staan, ook worden gehaald? De maatregelen die daarvoor nodig zijn, worden beschreven in een omgevingsprogramma. Er kunnen straks meerdere programma’s zijn. Het college van Buren heeft een lijst gemaakt van programma’s die het de komende jaren in elk geval wil opstellen.

Minder regels is het uitgangspunt van de Omgevingswet. Soms is alleen een melding doen voldoende om een plan uit te mogen voeren. Natuurlijk zijn er ook situaties waarbij een omgevingsvergunning nodig blijft. Door de komst van de Omgevingswet hoeft u straks één omgevingsvergunning aan te vragen, ook als er meerdere overheden betrokken zijn. In de meeste gevallen is de termijn voor de aanvraag 8 weken.

Een verzoek ruimtelijke ontwikkeling is een eerste beoordeling van uw plan. Met een verzoek ruimtelijke ontwikkeling controleert u of de gemeente uw plan gewenst en haalbaar vindt. Bij de gemeente geeft u aan wat uw plan is en vraagt u om een standpunt van het college van burgemeester en wethouders. Als de gemeente positief is, dan kunt u verder met het uitwerken van het plan. Soms geeft de gemeente voorwaarden voor de uitwerking van het plan.

Voor het indienen van een verzoek ruimtelijke ontwikkeling dient u het aanvraagformulier in te vullen en met bijlagen naar de gemeente te sturen.