Wim en Maaike over stapelmuurtjes en biodiversiteit
Ruim drie jaar geleden zijn Wim en Maaike vanuit Utrecht naar Beusichem verhuisd. Allebei zijn ze gek op planten en dieren. Hun tuin is een plek vol leven. In dit artikel vertellen zij daar over. “De ruimte die we hier hebben en het uitzicht zijn geweldig. We kunnen naar hartenlust experimenteren in onze tuin. In Utrecht hadden we een kleine tuin, maar ook die hadden we toen al helemaal vergroend. Met planten die omhoog groeien tegen de schutting en met maar een klein stukje versteend terras. Ook hadden we een plek met water, dat heeft eigenlijk iedere tuin nodig. Toen al verwelkomden we veel insecten en vogels. Onze tuin nu heeft veel nieuwe inzichten gebracht. We hebben geen vast terras meer, maar we zetten onze stoelen neer waar we op dat moment willen zitten.”
Stapelmuurtjes zijn goed voor biodiversiteit
Wim en Maaike hebben op verschillende plekken stapelmuurtjes gebouwd. “Op de één kun je zitten, de ander is vooral voor de biodiversiteit. Ons eerste project was het stapelmuurtje met de dakpannen. Er schuilt heel veel tussen de dakpannen, denk aan: pissebedden, spinnen, salamanders. Nuttige diertjes, de pissebedden eten bijvoorbeeld plantafval op! De dakpannen zitten ook op de bodem, maar vijfvingerkruid heeft het overwoekerd. Er groeit nu onder andere valeriaan doorheen. Ook munt doet het goed tussen de muurtjes. Vooral op ons ‘Franse hangplekje’ met de kalkstenen. Het is een warmteminnende plant en er komen hommels op af. Stapelmuurtjes zijn goed voor de biodiversiteit.”
Tips om zelf een stapelmuurtje te bouwen
Zeg Wim, stel ik wil zelf een stapelmuurtje bouwen… Hoe pak ik dat aan? “Ik heb veel materiaal verzameld en wil er nog meer stapelmuurtjes mee bouwen. Je kunt van alles gebruiken: stenen, dakpannen, en ook hout. Ik heb een houtstapel liggen, daar huist nu een gehakkelde aurelia (vlinder). Als je een stapelmuurtje wilt maken dan is het belangrijk dat je een stabiele fundering maakt.” Wat bedoel je daar mee? “Je moet er voor zorgen dat je stapelmuurtje niet omvalt. Dat kun je doen door een vlakke ondergrond van zand of steen aan te leggen. Of je maakt een hoopje zand en bouwt je muurtje daartegenaan, dan kan hij niet omvallen. ”Wat me opvalt, je hergebruikt veel materialen. Waarom doe je dat? “Ik ben materiaalkundige van beroep. Ik vind het belangrijk om te weten waar materiaal vandaan komt. En dat we er zuinig mee omgaan! Het kost energie, brandstof en tijd om materialen te maken. Ik ben ook geïnteresseerd in duurzaamheid en het maken van bewuste keuzes. Hergebruik past daar bij.
Verschillende soorten planten en groen
Er staan veel verschillende soorten planten in jullie tuin. Hebben jullie bewust gekozen voor bepaalde planten? “Wat betreft planten staan wij er zo in: wat kan overleven, kan blijven staan. We besteden geen tijd aan onkruid wieden. Wel maaien we ieder jaar een pad op een andere plek. We worden ieder jaar weer verrast door de planten en bloemen die groeien. We vinden het belangrijk dat onze tuin bloeit in verschillende perioden. Dat heet ookwel ‘bloeiboog’.” Dan is er continue voedsel voor insecten. Heb je nog tips voor andere inwoners? “Wat wij heel leuk vinden is kijken wat er ‘aan komt waaien’. Een voorbeeld is onze trap. Daar groeit van alles op, gras, de grote ratelaar, nachtviolier. Zo’n ‘aanwaaiplek is super leuk en leerzaam. Haal bijvoorbeeld wat tegels uit de tuin, leg er wat vruchtbare aarde op en wacht tot er iets gebeurt. Zelfs zonder vruchtbare aarde kunnen er bijvoorbeeld zandbijen nestelen.”
Biodiversiteit verbeteren
Er groeit en zoemt van alles rond in jullie tuin. Je weet er veel over te vertellen. Hoe komt dat? “Ik gebruik de app ObsIdentify. Dat is een gratis fotoherkenningsapp waarmee je de naam van wilde planten en dieren kan herkennen. Ook zijn we vrijwilliger voor de Vlinderstichting. We monitoren de insecten in onze eigen tuin. Samen met de buren en andere geïnteresseerde wisselen we regelmatig tips uit over biodiversiteit.”
Wilt u op de hoogte blijven over duurzaamheid in de gemeente Buren?
Meld u dan aan voor de nieuwsbrief Duurzaam Buren.