Spring naar content

Weidevogelgebied

20 april 2023, 17:22

Wij ontvingen een melding van een belangengroep over het overtreden van de weidevogelregels. Deze staan in verschillende bestemmingsplannen.

Bij percelen met de aanduiding ‘weidevogelgebied’ is een vergunning nodig voor bepaalde werkzaamheden, zoals het aanplanten van bomen of het scheuren van grasland. Zonder vergunning mag dat niet. Er wordt alleen een vergunning verleend als uit onderzoek blijkt dat de werkzaamheden het weidevogelgebied niet blijvend onevenredig schaden of de mogelijkheid tot herstel of ontwikkeling daarvan.

Melding belangengroep

De belangengroep meldde dat mogelijk overtreding van dit verbod plaatsvindt op een aantal percelen. Denk aan het omzetten van grasland naar akker zonder vergunning. In die gevallen is er sprake van het scheuren van grasland. Door deze melding stuurden wij eerder een brief waarin we zeiden genoodzaakt te zijn om eind mei te gaan controleren en handhaven waar nodig.

Nader onderzoek

Over de uitleg van het bestemmingsplan loopt op dit moment een bezwaarzaak. Verder is het Agrarisch Collectief Rivierenland in overleg gegaan met de gemeente en de belangengroep over de weidevogelregels en de melding. Naar aanleiding van dit overleg verwachten wij tot september 2023 niet genoodzaakt te zijn tot handhaving. In de tussentijd zoeken we uit of ruimte bestaat binnen de vergunningplicht.

Vergunningplicht

De vergunningplicht zal onder de huidige bestemmingsplannen wel blijven bestaan. Op www.ruimtelijkeplannen.nl staat welk bestemmingsplan voor welk perceel geldt. De (weidevogel)regels zijn via ‘Documenten’ in de rechterkolom te vinden. Als een vergunning nodig is voor ander gebruik dan grasland, vraag deze dan tijdig aan.