Terugblik: Besluitvormende raadsvergadering dinsdag 19 november
Dinsdag 19 november 2024 vond een besluitvormende raadsvergadering plaats. Eerder debatteerden de raadsleden met elkaar over een aantal onderwerpen in de oordeelsvormende vergadering. Tijdens de besluitvormende raadsvergadering dienen de raadsleden een definitief besluit te nemen over deze onderwerpen.
De vergadering werd feestelijk afgetrapt. Christina Timmer en Anne van de Werk werden geïnstalleerd als burgerlid. Christina gaat aan de slag voor de VVD, Anne gaat zich inzetten voor de Partij voor de Dieren. Burgerleden ondersteunen raadsleden bij hun raadswerk, bijvoorbeeld door stukken te lezen en deel te nemen aan oordeelsvormende vergaderingen.
Afspraken over asielopvang in de gemeente
Vanwege de spreidingswet heeft de gemeente Buren de wettelijke taak om voor minimaal 174 asielzoekers asielopvang mogelijk te maken. Dit betekent dat het college van burgemeester en wethouders op zoek dient te gaan naar geschikte locaties voor mogelijke asielopvang. Daarvoor heeft het college van burgemeester en wethouders een aantal uitgangspunten opgesteld. In de raadsvergadering spraken de raadsleden met elkaar over deze uitgangspunten.
De fracties Gemeentebelangen, PCG, CDA en D66 dienden een wijzigingsvoorstel (amendement) in om deze uitgangspunten nog concreter te maken. Zo vinden ze het belangrijk dat de gemeente voor kleine locaties kiest, verspreid in de gemeente. Deze locaties dienen geen belemmering te vormen voor woningbouw, toerisme en de uitbreiding van bedrijventerreinen. Waar mogelijk verzoeken ze het college van burgemeester en wethouders de samenwerking op te zoeken met buurgemeenten.
Groen licht voor bestemmingsplan Culekampseweg 4 in Ingen
De meerderheid van de gemeenteraad stemde in met het bestemmingsplan voor de Culekampseweg 4 in Ingen. Daarmee kan het agrarisch bouwvlak van het fruitteeltbedrijf dat hier gevestigd is, worden uitgebreid. De fracties PCG, Gemeentebelangen, CDA en D66 dienden een wijzigingsvoorstel in. Daarmee verplichten zij de initiatiefnemer om een ontsluitingsweg te maken naar De Brei, zodat vrachtverkeer niet door het dorp hoeft te rijden of over smalle wegen. Alle partijen konden zich vinden in deze wijziging.
OBS De Wiekslag definitief gesloten
De gemeenteraad debatteerde ook over de sluiting van de openbare basisschool De Wiekslag in Rijswijk. Eerder heeft het schoolbestuur de gemeente op de hoogte gesteld van hun voorgenomen besluit om de school te sluiten per 1 augustus 2025. Een openbaar schoolbestuur mag een school sluiten, maar moet de gemeente de gelegenheid bieden om zelf op te treden als schoolbestuur.
Omdat er in de omgeving van Rijswijk voldoende, verschillende scholen aanwezig zijn, stelde het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad voor het schoolbestuur niet zelf over te nemen. De gemeenteraad stemde in met dit voorstel. Een belangrijk aandachtspunt voor de raadsleden is het lege schoolgebouw. De gemeenteraad vindt het belangrijk dat het schoolgebouw een maatschappelijke functie krijgt. Het college van burgemeester en wethouders heeft aangegeven dat samen met de inwoners van Rijswijk wordt gezocht naar een passende bestemming.
De overige stukken waren een hamerstuk. Dat wil zeggen dat de gemeenteraad vindt dat er al voldoende gedebatteerd is over een onderwerp. Er kan dan meteen gestemd worden. Zo stemde de gemeenteraad in met de aankoop van de gronden Het Woud in Ingen en de gronden van Stichting het Weeshuis in Beusichem. Ook het bestemmingsplan voor Marktplein 2, 4 en 10 in Lienden, de verklaring van geen bedenkingen voor Zevenmorgen 26 in Ingen en het containerveld aan de Veldstraat 2a in Lienden waren hamerstukken.
Wil je meer weten over deze vergadering? Bekijk de vergadering dan terug via deze link.