Spring naar content

Tegelwippen: Samen is leuker, deelnemers gezocht!

Dit nieuwsbericht is verlopen.
22 juli 2024, 10:22

In de Week tegen Eenzaamheid organiseert de gemeente Buren verschillende activiteiten om elkaar te ontmoeten. In deze week is het ook Burendag. Op die zaterdag, 28 september 2024, gaan we samen aan de slag om meer groen in onze tuinen te krijgen! Dat noemen we tegelwippen. Dus een tegel er uit en meer planten, bomen en bloemen in uw tuin. Een groene tuin is goed tegen wateroverlast en hitte. En dieren vinden er voedsel. De gemeente Buren en Welzijn Rivierstroom zoeken inwoners die met hun straat mee willen doen! Doet u mee?

Oproep voor deelnemers: gratis buurtlunch en groen cadeautje

Wilt u met meerdere bewoners uit uw straat uw tuinen vergroenen? Geef u dan op via  info@welzijnrivierstroom.nl of telefoonnummer: 085 0069 665. Uit alle aanmeldingen kiezen we twee straten. Welzijn Rivierstroom ondersteunt u en uw buurtgenoten op 28 september tijdens het tegelwippen. De gemeente regelt een buurtlunch, haalt de tegels op en zorgt voor een groen cadeautje. Hoe leuk is dat? Meld u en uw buren aan vóór 15 augustus 2024, want samen is leuker!

Tegeltaxi op 7 oktober

U kunt ook individueel meedoen. Vervangt u tegels in uw tuin voor groen? De tegeltaxi van de gemeente haalt uw tegels gratis bij uw huis op. Hij rijdt weer door onze gemeente op: maandag 7 oktober 2024. Aanmelden kan t/m 3 oktober 16.00 uur. Dit kan via www.buren.nl/tegelwippen, door een mail te sturen naar duurzaamheid@buren.nl of door te bellen met B. van Gaal via 14 0344.

Waarom tegelwippen?

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast. Dit komt omdat in onze omgeving veel stenen liggen. Al die stenen worden erg warm op een hete dag. Ze laten geen water door wanneer het regent. Dat regenwater kan het riool overbelasten of een kelder inlopen. Meer groen gaat dit tegen. 

Een groene tuin helpt!

Bloemen en planten houden uw tuin koel en het regenwater loopt beter weg. Bomen zorgen voor schaduw. Een groene tuin is goed voor vlinders, bijen en vogels. Dieren vinden er voedsel. Ook heeft een groene tuin een positief effect op onze gezondheid. Kinderen kunnen er volop spelen en het ziet er ook nog eens mooi uit. Genoeg redenen om tuintegels door groen te vervangen!

Een groene tuin (te) veel werk?

Er zijn slimme manieren om uw tuin groen te maken zonder veel onderhoud. Kies bijvoorbeeld voor vaste planten zoals, siergrassen, bladplanten, struiken en bomen. Die plant u één keer en bloeien ieder jaar weer. Dit scheelt tijd en geld. Kies soorten die u niet (vaak) hoeft te snoeien. En denk ook aan bodembedekkers. Dan krijgt onkruid geen kans. Bijvoorbeeld goudaardbei, maagdenpalm of vrouwenmantel. Minder tegels in de tuin, dat scheelt ook het krabben van de voegen en het verwijderen van alg en onkruid. Een vervelender klusje in de tuin bestaat niet. Een groenere tuin is dus wat dat betreft ook een goede zet.