Spring naar content

Raadspraat: Joop de Jonge

10 september 2024, 10:42

In Raadspraat schrijven raadsleden van de gemeente Buren wie ze zijn en wat hen bezighoudt in de lokale politiek. Deze keer: Joop de Jonge, fractievoorzitter van Partij voor de Dieren.

De wolf is definitief terug in Nederland en daar moeten we blij mee zijn. Het is een verrijking van de natuur. Maar hoe moet het dan met onze schapen en geiten? Die moet de eigenaar beschermen tegen aanvallen van de wolf. Dat kan door een goed hek met stroomdraden en door ze ‘s nachts naar binnen te halen. We moeten leren samenleven met de wolf.

Voor schapen en geiten is niet de wolf het grootste gevaar, maar de mens. Jaarlijks worden in Nederland meer dan 600.000 schapen en 200.000 geiten door de mens geslacht.  Als we minder dieren houden, dan is er plaats genoeg voor de wolf. Minder dieren houden is beter voor het milieu en de volksgezondheid, geeft minder stikstof en we krijgen meer ruimte voor natuur. Ook ontstaat er extra ruimte om huizen te bouwen. En de grote boze wolf die mensen aanvalt? Die wolf bestaat niet, dat gebeurt alleen in sprookjes.

In contact komen met Joop de Jonge?
jjonge@gemeenteraadburen.nl