Spring naar content

Nationale voorleeswedstrijd van basisscholen bij gemeente Buren

Dit nieuwsbericht is verlopen.
14 februari 2023, 12:06

Op 7 februari vond de nationale voorleeswedstrijd van basisscholen plaats in het gemeentehuis van Buren. Wethouder Monique Bettink–Pierik nam plaats in de jury. We feliciteren Luca Hageman van de Houtkoperschool in Ochten. Jij mag op 9 maart a.s. naar de regionale finale!

Lezen stimuleert de fantasie, vergroot het vermogen om u in een ander te verplaatsen en zorgt voor een grotere woordenschat. Allemaal hele goede redenen om op jonge leeftijd al te beginnen met lezen. In de strijd tegen laaggeletterdheid mag lezen ook genoemd worden als middel: want wie leest, oefent zijn vaardigheid om met tekst om te gaan. En dat helpt niet alleen bij het lezen van boeken, maar ook bij het lezen van brieven van instanties, bij het lezen van instructies voor veilig gebruik van apparaten en bij het lezen van ingrediëntenlijsten van voedsel. Het vergroten van leesvaardigheid maakt sommige uitdagingen kleiner en daardoor de zelfredzaamheid groter. Die zelfredzaamheid van inwoners is belangrijk voor de gemeente Buren. We doen daarom mee aan het (regionale) programma in de strijd tegen laaggeletterdheid.

Wethouder Monique Bettink–Pierik: ‘’Het leukste van lezen is misschien wel het kunnen voorlezen. Voorlezen aan uw kind als moment van de dag waarop u rust creëert en u samen opgaat in een verhaal, samen de avonturen beleeft. Of dat nou Jip en Janneke, Puk van de Petteflet of de Neehoorn is. Een verhaal goed voorlezen is een kunst: intonatie, snelheid, rust, het overbrengen van het verhaal; hoe neemt u anderen mee? De nationale voorleeswedstrijd geeft kinderen in de basisschoolleeftijd de kans om te laten zien hoe goed ze kunnen voorlezen. Ook kinderen uit de gemeente Buren doen mee aan de wedstrijd.’’