Spring naar content

Mike van Elst, student ROC Rivor: “Ook in de toekomst voldoende stroom.”

14 november 2024, 16:38

Op 7 en 8 november 2024 deed Mike van Elst uit Lienden mee aan de 24 uur van Rivierenland, een hackathon georganiseerd door S-TEC en HUB Rivierenland. Samen met ongeveer 60 andere jongeren uit Rivierenland met verschillende achtergronden bedachten zij in groepjes oplossingen voor een vraagstuk uit de energietransitie. De groepjes presenteerden hun ideeën voor een jury, die een winnaar koos. Wil je meer weten over deze klimaat hackathon? Bekijk dan de aftermovie.

Mike vertelt: “Het was een hele bijzondere ervaring, 24 uur lang met elkaar samenwerken. Mijn groepje en ik zijn tot diep in de nacht bezig geweest met onderzoek, het bedenken van oplossingen en het voorbereiden van de pitch. Voor de hackathon was ik niet zo bezig met groene energie. Maar juist voor jongeren is het een belangrijk onderwerp. Ik ben nu 21 en dus 47 jaar in 2050. Dan heb ik waarschijnlijk een huis en een gezin. En ook dan wil ik dat er voldoende stroom beschikbaar is.”

Wat heb je geleerd van je deelname aan de hackathon?

“Door de hackathon zie ik in dat het goed is om energie duurzaam op te wekken. Fossiele bronnen kunnen opraken, maar natuurlijke bronnen niet. Hoe sneller we van fossiel afgaan, hoe minder problemen we met die overstap krijgen in de toekomst. Het klimaat verandert nu zo snel. Die snelheid dat vind ik een probleem. We weten niet precies wat er gaat gebeuren. Dat maakt de opwek van energie in de toekomst ingewikkeld. De klimaat hackathon hielp me deze uitdaging beter te begrijpen. We kunnen energie halen uit de zon, wind en water. Hoe meer verschillende soorten, hoe meer het elkaar versterkt. Als er geen wind is, is er misschien zon en anders heb je nog water. Ik vind het interessant hoe we die bronnen het beste kunnen gaan gebruiken. Innovatie biedt kansen.”

En hoe kwamen jullie tot de oplossing voor in jullie pitch?
“We hebben eerst onderzoek gedaan. Onze groep heeft mensen op straat geïnterviewd en gemeente Tiel gebeld. Het verouderde elektriciteitsnet blijkt ook een grote uitdaging. Ik denk nu ook: waarom doen we de opwek niet wat meer lokaal? Dat is goedkoper en dat geeft meer vrijheid. Veel bedrijven blijken al over te zijn op groene energie. Ons groepje heeft ons op die doelgroep gericht. Alle bedrijven bij elkaar gebruiken meer stroom dan huishoudens. Als grote bedrijven verduurzamen, dan geven zij het goede voorbeeld aan consumenten. Mijn groepje heeft batterijopslag ook onderdeel gemaakt van onze oplossing. Te veel opgewekte stroom later gebruiken, bijvoorbeeld voor Appelpop.
 
Wil je nog wat zeggen tegen organisaties die twijfelen over groene energie en duurzaamheid?

“Als je een ouderwetse organisatie bent, ben je voor veel jongeren minder interessant om mee samen te werken. Voor sommige jongeren is het ook belangrijk als de werkgever duurzame voordelen biedt. Ik vind ook dat verduurzaming ergens moet beginnen. Bij voorkeur bij organisaties en mensen waar anderen tegenop kijken. Het helpt als bedrijven, organisaties en gemeentes een voorbeeld zijn. Zij kunnen ook helpen door bijvoorbeeld subsidie te verlenen. Ik denk dat veel mensen wel willen vergroenen en verduurzamen, maar dat ze de opstartkosten te veel vinden. Het lijkt dan niet direct de moeite waard, maar op langere termijn ben je vaak wel goedkoper uit.

Heb je nog (groene) toekomstplannen?
“Ik ben een eerstejaars software student bij ROCRivor. Uiteindelijk wil ik ooit voor mezelf beginnen. Eens kijken hoe ik mijn bedrijf dan duurzaam kan inrichten. Want wat gebruik je het meest als ICT’er? Stroom! Als ik dat dan via zonnepanelen lokaal zou kunnen opwekken, dan helpt dat met het verlagen van mijn energierekening. Dan hou ik geld over voor leuke dingen zoals een teamuitje. Of ik investeer het in de verdere verduurzaming van mijn bedrijf.”

Meer info over projecten waarin jongeren door echte ervaringen kennis opdoen? Kijk op www.hubrivierenland.nl

Wilt je op de hoogte blijven over duurzaamheid in de gemeente Buren?
Meld je dan aan voor de nieuwsbrief Duurzaam Buren.

Foto en video door Laurens Kraal Videografie.