Spring naar content

Lars is de eerste kinderburgemeester van de gemeente Buren

2 september 2024, 17:18

Lars (10) uit Buren is komend jaar de kinderburgemeester van gemeente Buren. De kinderburgemeester wordt officieel geïnstalleerd tijdens de raadsvergadering van 17 september. Met Lars als kinderburgemeester wil de gemeente kinderen meer betrekken bij wat er gebeurt in de gemeente. Lars vertegenwoordigt de kinderen in de gemeente Buren.

Lars: “Ik vind het heel speciaal dat ik de eerste kinderburgemeester van de gemeente Buren ben. Ik wil de burgemeester graag helpen met het doorknippen van lintjes en andere kinderen vertegenwoordigen. Ik vind het belangrijk dat kinderen kunnen zeggen wat ze willen. Daar wil ik meer aandacht voor vragen.”

Verschillende kinderen uit de gemeente Buren hebben zich opgegeven voor kinderburgemeester. Zij hebben filmpjes met hun motivaties ingestuurd voor een jury, bestaande uit de burgemeester, fractievoorzitters, de voorzitter van de jongerenraad en een medewerker van de griffie. De jury heeft gekozen voor Lars als kinderburgemeester.

Rol kinderburgemeester
De kinderburgemeester zal meegaan met de burgemeester of een wethouder naar bijzondere gebeurtenissen. Daarnaast krijgt hij een eigen ambtsketen, die ontworpen is door kinderen uit de gemeente Buren, Dinorah Menthen, Sophie van Pelt en Lana Lommerse.

Hans Martijn Ostendorp: “Wij kunnen veel leren van een kinderburgemeester over hoe kinderen de gemeente zien en wat zij belangrijk vinden. We willen kinderen meer betrekken bij wat er gebeurt en hoe een gemeente werkt. Ik kijk ernaar uit om met Lars naar bezoeken te gaan, zoals de intocht van Sinterklaas en Koningsdag.”

Motie kinderburgemeester
Op 6 juli 2023 stemden een meerderheid van de gemeenteraad in met een motie om met ingang van het schooljaar 2024-2025 een kinderburgemeester voor de gemeente Buren te benoemen. De gemeenteraad wil kinderen en jongeren meer en intensiever betrekken bij de ontwikkelingen in de gemeente Buren.