Spring naar content

Kansrijke locaties windenergie provincie Utrecht

23 juli 2024, 16:30

Op 2 juli 2024 nam de gemeenteraad van Wijk bij Duurstede een besluit over een kansrijk gebied voor het plaatsen van grote windmolens. Het gaat om windmolens van maximaal 241 meter (tiphoogte). De Provincie Utrecht wees dit gebied langs het Amsterdam-Rijnkanaal aan. Dit gebied ligt 1,8 tot 4,5 km ten noorden van Beusichem, Rijswijk, Zoelmond en Ravenswaaij.

Afbeelding: Kansrijk gebied windmolens Provincie Utrecht en de afstanden tot onze kernen.

Besluit gemeente Wijk bij Duurstede

De gemeente Wijk bij Duurstede heeft besloten om onder voorwaarden windmolens mogelijk te maken in dit gebied. Het bevoegd gezag daarvoor laten zij bij de Provincie Utrecht. Dat betekent dat de Provincie Utrecht de komende periode een ruimtelijke procedure gaat doorlopen. Er zijn nog geen concrete plannen, maar wel voorbereiding. Wijk bij Duurstede kiest er voor om actief samen te werken met de Provincie Utrecht.

U kunt hier de raadsvergadering van gemeente Wijk bij Duurstede terugkijken.
U kunt hier het gepubliceerde nieuwsbericht door Wijk bij Duurstede bekijken.

Communicatie en participatie door Provincie Utrecht

We stuurden vooraf aan dit besluit op eigen initiatief een brief met bezwaren en wensen. Onze bezwaren gaan vooral over de impact van deze grote windmolens op de gezondheid van onze inwoners en het landschap. Met deze brief wilden we het gesprek starten over de vervolgprocedure. Hoe gaan inwoners uit de gemeente Buren betrokken worden? De Provincie Utrecht laat ons in een brief weten dat zij directe omwonenden en inwoners in de omgeving gaan betrekken. Dat staat ook in hun beleidskader Lokaal Eigendom en Participatie. Daarbij spelen provinciegrenzen geen rol en zullen zij ook onze inwoners informeren.

Meer informatie

De provincie Utrecht is verantwoordelijk voor de communicatie en participatie van dit project. Meer informatie over de kansrijke zoekgebieden, vindt u op de volgende website: Windenergie | provincie Utrecht (provincie-utrecht.nl)

De gemeente Buren heeft verder geen invloed op deze toekomstige ontwikkelingen. Behalve dan dat we u kunnen informeren over wat wij weten. Dit nieuwsbericht verspreiden we verder via onze kernregisseurs en andere gemeentelijke kanalen. Wilt u op de hoogte blijven van duurzame ontwikkelingen? Schrijf dan in voor de nieuwsbrief via www.buren.nl/duurzaamheid. Wij sturen deze nieuwsbrief ongeveer zes keer per jaar uit. Nieuwsbrief gemist? Bekijk het nieuwsbriefarchief.