Spring naar content

Het college van Buren stelt vernieuwd warmteplan vast

12 september 2024, 16:45

Op 10 september 2024 heeft het college van de gemeente Buren een geactualiseerd warmteplan vastgesteld. Het plan beschrijft per buurt welke alternatieven voor aardgas kansrijk zijn. Dit overzicht geeft verder richting aan inwoners, organisaties en de netbeheerder voor de overstap naar duurzaam verwarmen zonder aardgas. In het najaar wordt het geactualiseerde plan aan de gemeenteraad van Buren aangeboden.

Opvolger van het warmteplan 2022-2024

In het klimaatakkoord is afgesproken dat Nederland uiterlijk in 2050 van het aardgas is. Dit is nodig om klimaatverandering tegen te gaan. Ook de gemeente Buren gaat aan de slag. In 2021 is daarom het eerste warmteplan door de gemeenteraad vastgesteld. De hoofdpunten daarin waren:
1. Het stimuleren van energie besparen en isoleren. De eerste stap naar aardgasvrij.
2. Het onderzoeken van mogelijkheden in Lingemeer en Maurik. Daar zijn twee inwonersgroepen opgestart. Meer informatie: www.duurzaamlingemeer.nl en www.buren.nl/maurikaardgasvrij.
3. Het opstarten van een gemeentebrede klankbordgroep. Aanmelden kan via duurzaamheid@buren.nl.
4. Ruimte voor lokale initiatieven. De gemeente kijkt per initiatief hoe zij deze kan ondersteunen.

Wat staat er in het nieuwe warmteplan?

Voor het opstellen van het plan is een technisch onderzoek uitgevoerd. De gemeente Buren is daarbij opgedeeld in 39 gebieden. Per gebied is gekeken naar onder andere de warmtevraag, welke warmtebronnen er zijn en welke alternatieven voor aardgas het meest kansrijk zijn. Er is onderscheid gemaakt tussen warmtenetten en individuele oplossingen zoals (hybride) warmtepompen. Dit geeft inwoners een eerste beeld van wat voor hun wijk de mogelijke volgende stappen zijn.

Wethouder de Bas: β€œHet is belangrijk om het warmteplan nu bij te werken. Er is de afgelopen jaren veel gebeurd: de techniek ontwikkelt zich snel, wet- en regelgeving verandert en er is netcongestie. Al deze ontwikkelingen hebben invloed op wat er wel of niet kan in onze gemeente. Het vertrekpunt van het plan is daarom: wat kan wel? Dat geeft richting. We weten al best veel over hoe we in stedelijk gebied de warmtetransitie vorm zouden kunnen geven, voor Buren en daarmee het platteland is het nog veel meer pionieren. We moeten lobbyen bij het Rijk om ervoor te zorgen dat ook onze inwoners mee kunnen doen in het aardgasvrij worden. Daarin trekken we samen op met de regio en andere plattelandsgemeenten.”   

Wat is het vervolg?

Dit najaar wordt het warmteplan aan de gemeenteraad aangeboden.Na de vaststelling onderzoekt de gemeente Buren de verdere mogelijkheden. Bijvoorbeeld waar kan een duurzaam warmtenet precies komen en is de businesscase rendabel? Is er ook (voldoende) draagvlak voor een warmtenet onder de inwoners?Zo wordt er toegewerkt naar concretere wijkaanpakken en uitvoeringsplannen. Inwoners kunnen meedenken via inwonersgroepen. In 2026 gaan we vervolgens aan de slag met een volgende actualisatie van het warmteplan. Daarmee spelen we in op nieuwe ontwikkelingen.

Wethouder de Bas: β€œDe warmtetransitie gaat ons uiteindelijk allemaal aan, het is juist daarom zo belangrijk dat iedereen kan meedoen. Als gemeente informeren we u welke stappen de komen jaren gezet worden. En over wat wij nu al weten. Bij dit warmteplan hoort een overzicht van onze gemeente, waarin u kunt opzoeken wat we tot nu toe weten over uw wijk en wat u daarin van ons mag verwachten. Deze kaart delen we na de vaststelling door de raad met u via www.buren.nl/duurzaamverwarmen. Wilt u meedenken over duurzame warmte? Stuur dan een mail naar duurzaamheid@buren.nl.”

Nieuwsbrief Duurzaam Buren

De gemeente Buren verstuurt ongeveer zes keer per jaar een digitale nieuwsbrief over duurzaamheid. Daarin staan ontwikkelingen, nieuws en tips over duurzaam verwarmen. Maar ook over hergebruik, vergroenen en energie. Inschrijven voor de nieuwsbrief kan hier. Het nieuwsbriefarchief vindt u hier.