Spring naar content

Hans, Hein en René over hergebruik in de wegenbouw

17 maart 2025, 15:34

De manier waarop we grondstoffen en materialen op dit moment gebruiken, ziet eruit als een rechte lijn. We halen grondstoffen uit de aarde, gebruiken die in het productieproces en gooien ze weg. Daarmee putten we de aarde uit. En we maken een oneindige berg afval. In een circulaire economie ziet dat er helemaal anders uit. Dan maken en gebruiken we producten en materialen opnieuw. Steeds weer. We gooien (bijna) niets meer weg. Er is geen afval meer, want afval is een grondstof. Zo belasten we het milieu minimaal.

Week van de Circulaire Economie

Tijdens de Week van de Circulaire Economie 2025 vragen we extra aandacht voor goed gebruik van onze grondstoffen. Naast inwoners en ondernemers zijn medewerkers binnen de gemeente hier ook mee bezig. Hans, René en Hein vertellen over hun ervaringen met duurzame materialen, hergebruik en recycling. Meer voorbeelden bekijken? Klik hier om de nieuwsbrief over Circulaire Economie te lezen.

Herverdelen van materialen

Volgens Hans is het opnieuw gebruiken van materialen heel normaal in de wegenbouw. Hans is bezig met een project waarin dit goed zichtbaar is. Hij is bezig met het herstellen van een weg. Door deze weg iets te verlagen kunnen we de onderliggende puinfundering en de vrijkomende bermgrond hergebruiken bij de aanleg van een fietspad. Hierdoor voorkomen we de aankoop van nieuwe materialen, kunnen de bestaande bomen gehandhaafd blijven en voorkomen we toekomstige kosten voor het herstel van de bermen.

Een ander project waar Hans aan werkt is het vervangen van bruggen. Er is een opdracht uitgezet om te onderzoeken hoe wij de materialen van oude bruggen zo goed mogelijk kunnen hergebruiken. Een belletje naar een aannemer biedt soms de oplossing als Hans bepaalde materialen niet kwijt kan in een eigen project. Die kan de materialen dan wel gebruiken. Vaak krijgen wij hier een vergoeding voor en het scheelt ritten naar een verwerkingsbedrijf. Dat puzzelen bij projecten om te zorgen dat materialen zo goed mogelijk worden gebruikt, doet Hans wel vaker. Dat noemen we: circulair werken.

Hergebruik van tegels en puin

Ook René en Hein hebben ervaring met circulair werken. Bij het omvormen van een tegelpad naar klinkers gaan de tegels die nog goed zijn terug naar de werf. Die tegels kunnen dan gebruikt worden bij andere projecten. Bijvoorbeeld als er bij het leggen van leidingen een tegel kapot gaat. Als iets nog goed is, waarom zou je het dan weggooien? Een ander voorbeeld dat Hein regelmatig tegen komt is als er puin over is dit vervoerd wordt naar een stortinrichting. Hier wordt het puin gebroken, zodat het hergebruikt kan worden als funderingsmateriaal.

Door het doen van nieuw onderzoek en het maken van strengere wetten is de markt altijd in ontwikkeling. Vernieuwing gaat met vallen en opstaan. Asfalt is hier een goed voorbeeld van. Asfalt mag niet meer zo hoog worden verhit als vroeger. Door de lagere temperatuur hecht het minder goed. En daardoor komen er eerder scheuren. Dat zorgt ervoor dat de wegen vaker gerepareerd moeten worden. Gelukkig is het apparaat dat de scheur vult in deze tijd volledig elektrisch en wordt het opgeladen met stroom van de eigen zonnepanelen. We merken dat de praktijk soms anders werkt, dan voor de wet wordt bedacht. We kunnen vooraf niet alle gevolgen weten. Zo geeft René aan dat hoe lang een materiaal mee gaat ook belangrijk is en dat dit van tevoren soms niet bekend is. Het is daarom belangrijk dat wij leren van deze duurzame ontwikkelingen.

Nieuwsbrief Duurzaam Buren

Op www.buren.nl/duurzameburen vindt u meer ervaringsverhalen van inwoners, ondernemers en medewerkers van de gemeente.  Wilt u op de hoogte blijven over nieuws en ontwikkelingen rond duurzaamheid in de gemeente Buren? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief Duurzaam Buren.