Spring naar content

Gevaarlijke situatie voetveer door boothelling

15 augustus 2024, 10:50

Tussen het voetveer bij Rhenen en Lienden ligt een boothelling die gebruikt wordt door de brandweer als een calamiteit plaatsvindt. Onlangs is de boothelling bij Rhenen afgesloten. We merken dat sinds die afsluiting de boothelling bij Lienden steeds vaker illegaal wordt gebruikt door particulieren. Dit zorgt voor onveilige situaties op de weg en in het water. Daarnaast zijn er bedreigingen geuit richting vrijwilligers van het voetveer.

Het is al jaren verboden om de boothelling tussen het voetveer bij Rhenen en Lienden te gebruiken. De helling ligt direct naast het voetveer, wat het gevaarlijk maakt om boten te water te laten. Tegelijkertijd is het door Rijkswaterstaat verboden om een boot te water te laten haaks op de stroomrichting, wat bij deze helling het geval is. Er geldt een uitzondering voor de brandweer indien er een calamiteit is.

“Helaas merken we dat de paal, die de boothelling blokkeert, en de bebording met regelmaat worden vernield. Het is zeer teleurstellend dat men objecten in de openbare ruimte vernielt,” betreurt wethouder Pieter Neven, “Daarnaast is het niet legaal en gevaarlijk om een boot te water te laten in een gebied als dit.”

Bedreigingen
De situatie met de helling lijkt steeds ernstigere vormen aan te nemen, waarbij nu helaas bedreigingen richting de vrijwilligers van het voetveer zijn gemaakt. Door deze recente bedreigingen zijn we overgegaan tot het plaatsen van betonblokken om te voorkomen dat de helling illegaal wordt gebruikt. Tot onze grote verbazing zijn de betonblokken met een tractor of shovel opzij geschoven.

Burgemeester Hans Martijn Ostendorp vertelt: “Wat mij betreft is de maat vol! Naast de maatregelen die we hebben getroffen, worden ook de vrijwilligers van het voetveer bedreigd. De gemeente gaat opnieuw betonblokken plaatsen en schakelt met de politie om hier meer op toe te zien. Het is zonde dat het zo moet.” Naast de gemeente Buren gaat ook Rijkswaterstaat handhaven op de situatie.

Locaties om boot te water te laten
Binnen de gemeente Buren zijn verschillende locaties waar mensen een boot te water kunnen laten tegen een kleine vergoeding. Denk bijvoorbeeld aan havenverenigingen of recreatieparken. Hier kunt u een boot veilig, legaal en met voldoende parkeergelegenheid, te water laten.