Spring naar content

Gescheiden inzameling babyluiers en incontinentiemateriaal in de gemeente Buren

Dit nieuwsbericht is verlopen.
15 februari 2023, 12:40

De gemeente Buren en Avri gaan voor minder restafval door babyluiers en incontinentiemateriaal gescheiden in te zamelen en duurzaam te verwerken. De gemeenteraad van Buren stemde daarmee in op 14 februari 2023. Tijdens de raadsvergadering wijzigde de gemeenteraad het totaal aantal verzamelcontainers van 11 naar 15 containers, zodat iedere kern een container krijgt.

Vanaf 1 januari 2024 kunnen inwoners babyluiers en incontinentiemateriaal wegbrengen naar speciale luiercontainers. Avri plaatst daarvoor 15 verzamelcontainers op centrale locaties. Inwoners kunnen luiers en incontinentiemateriaal gratis naar de containers brengen. De extra kosten van de inzameling worden verrekend via de afvalstoffenheffing. In dit geval gaat het om een extra afvalstoffenheffing van ongeveer € 5,46 per huishouden per jaar (prijspeil 2022).

Gemeente Buren werkt toe naar een circulaire economie in 2050. Het beter recyclen van afvalstromen hoort hier bij. Door luiermateriaal te hergebruiken, wordt er minder CO2 uitgestoten. De milieuwinst is 964 kg CO2 per ton luierafval ten opzichte van de huidige verbranding van luiers als restafval. Dit is per ton luierafval evenveel CO2-compensatie als vijf autoritten naar Parijs en weer terug. Samen op weg naar een duurzaam Buren!

Heeft u vragen over het wegbrengen van luier- en incontinentiemateriaal? Kijk dan op de website van Avri.

Later dit jaar komt er meer informatie over de containers in onze gemeente op de website van Avri te staan.