Gemeente Buren zet volgende stap in woningbouwplan Beusichem-Zuid
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Buren heeft op dinsdag 8 april 2025 ingestemd met het projectplan en de nota van uitgangspunten voor de beoogde woningbouwlocatie Beusichem Zuid, ten oosten van de Pieterssteeg en ten westen van de Ganssteeg.
Het projectplan geeft structuur aan het woningbouwproject waardoor het project beheersbaar is. De nota van uitgangspunten beschrijft hoe de nieuwe woonwijk eruit moet komen te zien. Daarin staan zaken als bandbreedte aantal woningen, de bouwhoogte en aandachtspunten voor landschap, water, klimaat, groen en verkeer.
Beide documenten zijn opgesteld in overleg met de bewonerswerkgroep Beusichem Bouwt, die ideeën en wensen verzamelde van huidige inwoners van Beusichem en de directe omgeving. Veel van deze wensen sluiten goed aan bij het woningbeleid van de gemeente. Er is wel een verschil in de wens van Beusichem Bouwt en de gemeente in het zoeken naar een balans tussen:
- het gebruik van de beschikbare ruimte;
- het aantal (vooral betaalbare) woningen en;
- de (financiële) haalbaarheid van de ontwikkeling.
Beusichem Bouwt ziet het aantal woningen het liefst vooraf vastgelegd. Het college kan hier niet in meegaan omdat nog niet duidelijk is wat er financieel mogelijk is in de ontwikkeling. De grond is aangekocht met gemeenschapsgeld en de gemeente heeft als uitgangspunt dat daar geen tekort in de begroting op mag ontstaan. Tegelijkertijd moeten er vooral betaalbare woningen gebouwd worden. Daarom staat in de nota van uitgangspunten dat er naar een goede balans gezocht moet worden tussen het soort woningen, de wensen van de omgeving en de inzet van gemeenschapsgeld om deze ontwikkeling te kunnen doen.
Wethouder De Bas (Wonen): “De samenwerking met Beusichem Bouwt vind ik van grote waarde. We hopen dat deze manier van inwonersbetrokkenheid leidt tot meer draagvlak en dat de mensen uit Beusichem ervaren dat wij deze wijk echt in samenwerking met de inwoners willen ontwikkelen. Niet alles kan, maar we kunnen overal over praten. De eerste stap is nu gezet en het blijft zaak met elkaar in gesprek te blijven en daarbij vooral ook eerlijk en transparant naar elkaar te zijn.”
Omdat de gemeente zelf verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van deze locatie, is er veel ruimte om de omgeving actief te betrekken bij het proces. Het besluit van het college betekent dat er nu gewerkt kan worden aan het stedenbouwkundig ontwerp. Ook wordt er binnenkort een klankbordgroep gevormd.
Wethouder Neven (Ruimtelijke Ontwikkeling) vult aan: “Bij de selectie van de stedenbouwkundige wordt de inwonerswerkgroep ook betrokken. Zo kiezen we binnenkort samen welke ontwerper het beste bij deze ontwikkeling past. Daarnaast gaan we binnenkort informatie op onze website verstrekken over bijvoorbeeld de planning en het proces over onze ontwikkellocaties.”