Spring naar content

Gemeente Buren maakt zich klaar voor de toekomst

Dit nieuwsbericht is verlopen.
11 oktober 2023, 08:16

Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Buren heeft gisteravond de begroting aangeboden aan de gemeenteraad. In de aanbiedingsbrief benadrukt het college de uitdagingen waarmee de gemeente wordt geconfronteerd en presenteert het ambitieuze plannen om de basis op orde te brengen, de werkdruk te verlichten en te investeren in de ontwikkeling van de organisatie.

Met de komende landelijke verkiezingen op 22 november 2023 in het vooruitzicht, erkent het college de noodzaak om de koers van de gemeente vast te stellen, rekening houdend met de onzekere economische omstandigheden en de druk op de gemeentelijke financiën. Wethouder Financiën Karl Maier benadrukt het belang van het creëren van een stabiele basis: “Ons doel is om een toekomstbestendig Buren te bouwen, met vitale en leefbare kernen, en een modern bestuur dat samenwerkt met onze inwoners en de gemeenteraad om gemeenschappelijke doelen te bereiken.”

Een van de belangrijkste aandachtspunten van het college is het verlichten van de werkdruk van de medewerkers en het versterken van de organisatie. Burgemeester Hans Martijn Ostendorp legt uit: “We erkennen de druk op onze organisatie en hebben concrete plannen om de basis op orde te brengen. Dit omvat het aantrekken van extra personeel, het ontwikkelen van heldere processen en het investeren in samenwerking en communicatie.”

Het college heeft besloten om in 2024 en 2025 een budget van €1,1 miljoen toe te wijzen aan het verbeteren van de basisprocessen en het aanpakken van personeelstekorten. De financiële ruimte hiervoor is aanwezig in de begroting. Een deel van dit budget wordt gebruikt om snel en flexibel te reageren op piekmomenten en om zij-instromers en trainees in de organisatie te verwelkomen. Bovendien wordt een onderzoek uitgevoerd om te bepalen hoeveel structurele formatie nodig is, daarom wordt een stelpost van €250.000 gereserveerd voor de uitbreiding van de formatie vanaf 2026.

Daarnaast kondigde het college aan verschillende maatschappelijke initiatieven te ondersteunen en beleid te ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid, sport en gezondheid, en cultuur. Ook staat de gemeente voor de uitdaging om 1.700 nieuwe woningen te realiseren, waarvoor nauw wordt samengewerkt met ontwikkelaars en woningbouwcoöperaties.

Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de gemeente Buren in 2024, wordt ook volgend jaar een initiatievenfestival georganiseerd. Het college heeft €25.000 gereserveerd om dit feestelijke moment samen met inwoners te vieren.

Het college benadrukt dat deze plannen alleen succesvol kunnen zijn met de betrokkenheid en samenwerking van de gemeenteraad, de inwoners en alle belanghebbenden. “Samen voor het Buren van morgen, dat is samen doen,” concludeerde burgemeester Hans Martijn Ostendorp.