Gemeente Buren bedankt inwoners voor hun inbreng bij de Quick Scan Lokale Democratie
Tussen 21 augustus en 18 september konden inwoners van de gemeente Buren hun mening geven over de lokale democratie. De gemeente kreeg veel reacties. In totaal hebben 1.211 inwoners de moeite genomen om de vragenlijst in te vullen. Aan de hand van deze inbreng hoopt de gemeente de samenwerking met haar inwoners te verbeteren en de democratie nóg beter te laten functioneren.
Inwoners zijn tevreden over de samenwerking met de gemeente rondom Buren Bruist en de ontwikkeling van bijzondere woonvormen in Asch en Ommeren. Verder zijn ze blij met de komst van de kinderburgemeester en kijken ze uit naar de jaarlijkse vrijwilligersprijzen. Naast inwoners vulden raadsleden, collegeleden en ambtenaren een vragenlijst in. Dit leverde een breed beeld op over de lokale democratie van Buren.
Ambities
De gemeente ziet ook kansen voor verbetering. Uit de ingevulde vragenlijsten blijkt dat inwoners niet alleen geïnformeerd willen worden, maar vaker écht mee willen doen. We gaan bijvoorbeeld inwoners beter op de hoogte houden van wat er speelt en zullen meer oog hebben voor plannen uit de samenleving. Daarnaast gaan we genomen besluiten beter uitleggen. Ook wil de gemeente blijven bouwen aan de onderlinge samenwerking tussen raad, college en ambtelijke organisatie. Met deze verbeteringen en meer gaat de gemeente de komende tijd aan de slag. De gemeenteraad zal in het nieuwe jaar spreken over het uitgebrachte rapport. Inwoners ontvangen tegen die tijd een uitnodiging om mee te praten en hun ideeën nader uit te leggen.
Verschillende ambities zijn al in gang gezet. Zo leggen de kernverbinders van de gemeente Buren, in samenwerking met de inwoners – en belangenverenigingen momenteel de laatste hand aan de kernagenda’s voor de pilot-kernen Lingemeer, Rijswijk, Beusichem en Buren. De gemeente streeft ernaar in 2025 een start te maken met kernagenda’s voor de kernen Ingen, Kerk-Avezaath, Maurik, Ravenswaaij, Zoelen en Zoelmond. De overige kernen komen in 2026 aan de beurt. Ook worden de uitkomsten van dit onderzoek meegenomen in het participatiebeleid, dat in 2025 aan de gemeenteraad wordt gepresenteerd. Het gaat dan bijvoorbeeld over hoe de gemeente omgaat met initiatieven van inwoners en over hoe inwoners invloed kunnen uitoefenen op beleid.
Democratie in Actie
Bij het onderzoek maakt de gemeente Buren gebruik van de Quick Scan Lokale Democratie. Deze is gemaakt onder de vlag van Democratie in Actie, een samenwerkingsverband van onder meer het ministerie van BZK, de VNG, de Nederlandse vereniging voor raadsleden en de Vereniging van griffiers. Door samen te werken, spannen de partijen zich in voor democratische vernieuwing. Het stimuleren van burgerparticipatie en het bevorderen van burgerinitiatieven is daarvan één onderdeel.
Openbaar toegankelijk
De eindrapportage is openbaar toegankelijk. Kijk op www.buren.nl/geefuwmening.