FC Lienden: “Sta als vereniging open voor allerlei vormen van energie besparen.”
Sportverenigingen merkten de afgelopen jaren veel van de stijgende energieprijzen. Ook FC Lienden. Zij moesten in 2022 voor de energiekosten fors bijbetalen. Deze tegenvaller was reden genoeg om verder te kijken naar energiebesparing. Rien van Wijk en Dick van Ommeren vertellen over de stappen die de afgelopen jaren zijn gezet. Ook zijn er plannen voor verdere verduurzaming in de nabije toekomst.
Veld-LED-verlichting en zonnepanelen
“In augustus 2020 hebben we de verlichting van veld 1 en 2 vervangen voor LED-verlichting.
Het bestuur besloot te investeren in LED-verlichting om de energiekosten omlaag te brengen en uiteraard ook vanuit een groene gedachte. Het was ook een mooie koppelkans, want op veld 2 was de verlichting aan vervanging toe. We konden de palen uit 2007 hergebruiken. Alleen de armaturen hoefden we te vervangen. We gebruiken nu nog maar de helft van het vermogen dat we eerst gebruikten.”
Hoe hebben jullie dat aangepakt? “Eerst hebben we drie offertes aangevraagd bij externe bedrijven. Daarna kozen we de meest geschikte partij. We hadden toen zelf geen sponsoren of leden die in dit werkveld zaten, maar dat zou ik zeker eerst overwegen. Kijk waar je elkaar met kennis, netwerk en ervaring kunt versterken.” Eind april 2022 hebben jullie ook zonnepanelen geplaatst. Hoe bevalt dat? “We hebben ook daarvoor eerst de mogelijkheden verkend. Het bevalt goed, we wekken nu ongeveer 70% van ons eigen jaarverbruik op. Ook kunnen we nog salderen op dit moment.”
Hoe zit het met de investering? “We hebben eerst een goede doorberekening gemaakt. Daarbij is ook de terugverdientijd in kaart gebracht. Hoe langer je wacht hoe langer de terugverdientijd, dus daarom zijn we direct aan de slag gegaan. We hebben het uit eigen middelen kunnen financieren. De investering hebben we kunnen verlagen door de BOSA-regeling aan te vragen. We kregen 30% terug. Dit raden we iedereen aan. Het is trouwens ook slim om te kijken naar de verzekerde garantie. Dit is bij ons nu 10 jaar. Daarvoor hebben we een abonnement afgesloten voor het plegen van onderhoud, apart voor de verlichting op de beide velden.”
Verdere verduurzaming en gratis energiescan
En hoe nu verder? “We hebben meegedaan aan het verduurzamingstraject van de gemeente Buren. Stap 1 was het uitvoeren van een energiescan. Ricardo te Beest van Sportief Opgewekt (Op naar Nul) kwam daarvoor op 18 juli 2023 bij ons langs. Zij kijken naar de situatie op dit moment en naar de toekomstige mogelijkheden. Ook helpen ze met het financiële plaatje en brengen ze de mogelijke besparing in kaart. We hebben zelf ook ideeën, maar wat is nu slim om (eerst) te doen? En wat brengt het meeste op?”
Willen jullie andere verenigingen nog iets meegeven? “Sta als vereniging open voor allerlei vormen van energie besparen. Dat is beter voor je eigen portemonnee én het milieu wordt minder belast. Je kunt trouwens ook besparen op gasverbruik en waterverbruik. Interessant om dat direct mee te nemen! Het gaat vooral om bewustzijn van energieverbruik. Kijk bijvoorbeeld eens naar de bestaande installaties. Wanneer schakel je die in? En wat is het sluipverbruik in de tijd dat je de apparaten niet gebruikt? Hier verdien je het eerst en snelst mee terug. Er kan heel veel, de uitdaging wordt groter naarmate de gebouwen ouder zijn. Maak daarom een afweging: Wat kan wel? En wat kan niet? Bij ons wordt de kantine bijvoorbeeld minimaal gebruikt. Om deze helemaal te isoleren, dat verdient zichzelf op dit moment niet terug. Een (gratis) energiescan kan helpen om een goed overzicht van de mogelijkheden te krijgen.”
Wilt u op de hoogte blijven over duurzaamheid in de gemeente Buren?
Meld u dan aan voor de nieuwsbrief Duurzaam Buren.