Spring naar content

Buurten met Avri’s afvalcoach Wim van Leeuwen

1 februari 2024, 13:26

Sinds april 2022 heeft Avri drie afvalcoaches. Zij informeren, ondersteunen en motiveren inwoners van Rivierenland over het scheiden van afval. Wim van Leeuwen is zo’n afvalcoach.

Waarom we afval scheiden

Wim, waarom is afval scheiden belangrijk? “Door afval te scheiden kunnen we veel grondstoffen van bestaande producten opnieuw gebruiken. Zo besparen we nieuw te winnen grondstoffen. Dat bespaart CO2-uitstoot en is goed voor het klimaat. Op dit moment wordt papier zes á zeven keer opnieuw gebruikt, waardoor er minder bomen gekapt worden. Een mooi voorbeeld is ook luiers en incontinentiemateriaal. Dat zamelt Avri sinds kort apart in via speciale luier-containers. Uit die grondstoffen kunnen onder andere biogas en plastics worden gemaakt. Ook textiel wordt hergebruikt via Cirtex en krijgt hierdoor een tweede leven. Het is dus belangrijk om afval te scheiden, zodat afval weer een bruikbare grondstof wordt. Dat is voor het milieu hard nodig, want grondstoffen raken een keer op”.

Restafval verminderen

Maar afval scheiden, dat doen we toch al? Waarom zijn de afvalcoaches er? “Dat klopt, we zijn zeker al op de goede weg. We zien dat het restafval in onze regio steeds minder wordt. Restafval hoort afval te zijn waar niets meer uitgehaald kan worden.

Doordat veel mensen nog steeds bruikbare stoffen in hun restafval gooien, worden deze grondstoffen mee verbrand met het restafval, terwijl het hergebruikt had kunnen worden. Dat noemen we bij ons ‘vervuiling van de grondstofstromen’. Bovendien kost het extra geld om alles te verbranden. Verwerkers van afval worden strenger. Er mag steeds minder vervuiling zijn. Dat gaan we samen halen door afval in de juiste bak te gooien. Wist je bijvoorbeeld dat in de container voor plasticverpakkingen de zak doorzichtig moet zijn? Als er veel grijze zakken in zitten, wordt dit afgekeurd als restafval. Eigenlijk is het dus: hoe meer afval we goed scheiden, hoe goedkoper de verwerking van het afval is.”

Wat een afvalcoach voor jou kan doen

Dus een afvalcoach helpt om nog beter afval te scheiden? Zodat we nog meer grondstoffen kunnen recyclen? “Ja, samen met twee andere afvalcoaches geef ik concrete tips. We gaan in gesprek met mensen over afval scheiden. We staan op markten met een kraam met ‘het rad van afval’. Vorig jaar stonden we bijvoorbeeld ook in Beusichem. Ook gaan we op bezoek bij scholen, vluchtelingenlocaties, arbeidsmigranten en inwoners thuis. We geven presentaties bij buurthuizen, verenigingen en zorginstellingen. Allemaal om mensen te laten zien hoe je zelf nog beter afval kunt scheiden. Avri heeft een mini afvalwijzer in twee talen. In de Avri-app en op de website van Avri staat ook uitleg hoe je afval kunt scheiden. Wil jij (of je vereniging, stichting, school, of organisatie) meer weten over afvalscheiding? Neem dan contact op via afvalcoach@avri.nl of bel naar het klantcontactcentrum (KCC) van Avri (0345) 58 53 53.

Wilt u op de hoogte blijven over duurzaamheid in de gemeente Buren?
Meld u dan aan voor de nieuwsbrief Duurzaam Buren.