Spring naar content

Burgemeester reikt vrijwilligersprijzen uit

5 januari 2024, 20:45

Burgemeester Hans Martijn Ostendorp reikte tijdens de nieuwjaarsreceptie op vrijdag 5 januari om 20.15 uur de vrijwilligersprijzen uit. Tijdens deze feestelijke bijeenkomst zette hij de Kanjer(s) van Buren, de winnaar van de Buurzaamheidsprijs en de drie genomineerden voor de Vrijwilliger van het jaar in het zonnetje.

De burgemeester van Buren reikt elk jaar tijdens de nieuwjaarsreceptie de vrijwilligersprijzen uit in het gemeentehuis in Maurik. Alle inwoners van de gemeente Buren konden personen en organisaties voordragen voor deze prijzen. Een onafhankelijke jury koos de winnaars.

Blijk van waardering

“Vrijwilligers zijn onze lokale helden. Zij leveren een belangrijke bijdrage aan de Burense gemeenschap,” aldus burgemeester Hans Martijn Ostendorp. “Met deze prijzen en deze avond zeggen we ‘dank je wel’ tegen al die mensen die zich inzetten voor een ander, zonder dat ze daar iets voor terug vragen.” Stadsdichter Fred Eggink maakte voor elke genomineerde en winnaar een persoonlijk gedicht.

Kanjer van Buren

De Kanjer van Buren is een jongere (10-21 jaar) die iets bijzonders doet in de gemeente.
De jury koos de leden van de jeugdbrandweer van Buren als Kanjer(s) van Buren. De jeugdbrandweer is een onmisbare schakel bij het veilig houden van onze maatschappij. Deze enthousiaste groep jongeren krijgen les, oefenen samen en doen mee aan wedstrijden. Hierdoor kunnen zij later doorstromen naar de vrijwillige brandweer. Met hun inzet zijn de leden van de jeugdbrandweer een voorbeeld voor anderen! Deze kanjer(s) kregen een oorkonde en een cheque ter waarde van € 125.

Buurzaamheidsprijs

De Buurzaamheidsprijs gaat naar een initiatief dat bijdraagt aan de leefbaarheid in onze gemeente. De winnaar is het Baron van Brakell’s Avonturenommetje uit Ommeren. Een leuke en leerzame wandelroute vol met kabouters, bosdieren en sport en spel. Op de route zijn verschillende beweegmogelijkheden en weetjes over de natuur. Zo is er een insectenhotel, een blotevoetenpad en een jeu de boulesbaan. De wandelroute wordt veel gebruikt door scholen en gezinnen en is voor jong tot oud(er). De route is aangelegd met respect voor natuur en het bos. Het Baron van Brakell Avonturenommetje ontving een oorkonde en waardecheque van € 750.

Vrijwilliger van het jaar

De titel Vrijwilliger van het jaar gaat naar iemand die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor een plaatselijke vereniging, maatschappelijke instelling of organisatie. Een spannende avond voor de drie genomineerden: Bets Koedam uit Zoelen, Lia van Elst uit Lienden en Frans Klaus uit Zoelmond.

De winnaar is: Bets Koedam. Voor haar initiatief om het dorpshuis in Zoelen weer rendabel te maken. Hiervoor zet zij zich met hart en ziel in. Bets is de drijvende kracht achter dorpshuis “De Oude School”, waar iedereen welkom is en het dorpshuis gebruikt wordt door inwoners en verenigingen. Zij heeft het dorpshuis weer teruggegeven aan het dorp! Uit handen van de burgemeester ontving Bets Koedam een kristallen appel en een oorkonde. Verder kreeg zij een waardecheque van € 500, te besteden voor de vrijwillige activiteiten van dorpshuis Zoelen.

De andere genomineerden gingen niet met lege handen naar huis: zij kregen een cheque ter waarde van € 250 om aan hun vrijwilligerswerk te besteden.