Spring naar content

Buren heeft ruimte om te investeren in nieuwe ambities

Dit nieuwsbericht is verlopen.
28 juni 2024, 17:39

Het college heeft de kadernota 2025 ter behandeling aangeboden aan de gemeenteraad. Op 9 juli 2024 is de besluitvorming geagendeerd. De kadernota van de gemeente Buren geeft ruimte om nieuwe ambities waar te maken. De gemeente Buren gaat investeren in o.a. sport en bewegen, huishoudelijke ondersteuning, wegen en cultuur.

Sinds het opstellen van de programmabegroting 2024 is er weinig veranderd aan de grote opgaven die voor ons liggen. “Financieel gezien lijkt er een stabielere tijd aan te komen nu de inflatie terug is op een normaal niveau en de rijksinkomsten anders verdeeld gaan worden, waardoor deze zich minder onvoorspelbaar zullen ontwikkelen”, vertelt wethouder Financiën Karl Maier. “Wel is er onzekerheid over het beleid dat een nieuw kabinet gaat voeren en de gevolgen voor gemeenten van een mogelijke bezuinigingsopgave van het nieuwe kabinet. Desondanks zien we mogelijkheden om te investeren in nieuw beleid. Met onze ambities uit de kadernota bouwen we aan een betrouwbare toekomst voor de gemeente Buren.” Het college stelt een dubbel sluitende kadernota voor. Dit betekent dat voor het eerste begrotingsjaar (2025) en het laatste begrotingsjaar (2028) een sluitende begroting wordt opgesteld. Hiermee leggen we een financieel solide basis voor de toekomst. En schuiven we geen lasten door naar de toekomst.

Kadernota
Het doel van de kadernota is om het kader vast te stellen voor de op te stellen begroting voor het komende jaar. In de kadernota kan de financiële ruimte worden beperkt of verruimd door bijvoorbeeld het verhogen van inkomsten uit belastingen of het verlagen van bepaalde uitgaven. Het college heeft hier geen gebruik van gemaakt.

In de kadernota formuleert het college voorstellen voor nieuw beleid of verhoging van bestaande uitgaven. Na besluitvorming worden deze onderwerpen uitgewerkt in de begroting 2025. Voor 2025 zijn dat de volgende maatschappelijke opgaven:

Vitaal sportpark Maurik
De gemeente Buren wil een open en vitaal sportpark maken bij het bestaande sportpark in Maurik. We willen inwoners stimuleren om elkaar te ontmoeten en samen te sporten en bewegen. Op die manier investeert de gemeente buren in de gezondheid en het welzijn van haar inwoners.

Huishoudelijke ondersteuning
In 2022 begon de gemeente met een pilot voor huishoudelijke ondersteuning: de huishoudcoach. We zien dat deze pilot een positief effect heeft op de zelfredzaamheid van inwoners. De komende jaren gaan we door met deze ontwikkeling, zodat we nog meer inwoners kunnen helpen zo lang mogelijk zelfredzaam te blijven.

Vogelenzangseweg Lienden en Verbindingsweg Maurik
Komend jaar zet de gemeente Buren in op het verbeteren en veiliger maken van verschillende wegen. De gemeente gaat starten met de verbeteringen aan de Vogelenzangseweg en Adelsweg in Lienden. Het verbeteren van deze weg heeft niet alleen invloed op de verkeersveiligheid, maar ook de leefbaarheid. Daarnaast investeert de gemeente Buren in de Verbindingsweg in Maurik. De Verbindingsweg is een belangrijke toegangsweg voor Maurik. Daarom verbeteren we de kruising met de Kievit en Driesweg en leggen we het ontbrekende fietspad aan, wat een lang gekoesterde wens is van inwoners.

Cultuur
Deelname aan cultuur gaat kansenongelijkheid en eenzaamheid tegen en heeft een positief effect op de mentale gezondheid en creativiteit. Het is ook leuk: het inspireert en zorgt voor ontspanning. Cultuur is een belangrijk onderdeel van wie we zijn en daar moet iedereen toegang toe hebben als het aan het college ligt. Daarom investeren we de komende jaren in de implementatie van het cultuurbeleid.