Spring naar content

Besluiten van de gemeenteraad

16 februari 2023, 13:00

Op dinsdag 14 februari vond de eerste besluitvormende raadsvergadering van 2023 plaats. Zelfs op deze Valentijnsdag verkozen de raadsleden de raadzaal boven hun geliefden.

Nieuw burgerraadslid voor PvdA-GroenLinks

Mevrouw L. de Lange, afkomstig uit Maurik, is benoemd tot burgerraadslid. Een burgerraadslid wordt, in tegenstelling tot een raadslid, niet door inwoners van de gemeente Buren gekozen. Burgerraadsleden ondersteunen de gekozen raadsleden. Bijvoorbeeld door deel te nemen aan beeldvormende en oordeelsvormende vergaderingen.

Gescheiden inzameling luiers en incontinentiemateriaal vanaf 2024

De gemeenteraad stemde in met het voorstel om babyluiers en incontinentiemateriaal gescheiden in te zamelen. Tijdens de raadsvergadering wijzigde de gemeenteraad het totaal aantal verzamelcontainers van 11 naar 15 containers, zodat iedere kern een container krijgt.

Bodemverstoringenkaart archeologiebeleid

Op 18 oktober 2022 is het nieuwe archeologiebeleid met bijbehorende beleidskaarten door de gemeenteraad vastgesteld. Hierbij is besloten om de bodemverstoringenkaart eerst nog te herzien. Deze kaart geeft een weergave van de percelen binnen de gemeente die verstoord zijn en daarmee uitgezonderd van archeologisch onderzoek. In de raadsvergadering van 14 februari heeft de gemeenteraad de herziene bodemverstoringenkaart vastgesteld. Tevens is artikel 5:40 over metaaldetectie in de Algemene plaatselijke verordening aangepast. Magneetvissen is nu uitgezonderd van het verbod.

Moties vreemd

Naast deze agendapunten stonden er twee moties vreemd op de agenda. Een motie vreemd gaat over een onderwerp dat niet op de agenda van de gemeenteraad staat. In de eerste motie verzocht  D66 het college om de beschikbaar gestelde ruimte voor zonneparken uit te breiden met 5 ha. Omdat dit onderwerp volgens de gemeenteraad meer aandacht behoeft, heeft de gemeenteraad besloten dit onderwerp te verplaatsen naar de oordeelsvormende vergadering op dinsdag 7 maart.

De tweede motie, op initiatief van PCG, ging over het plan van de AVRI om het ophalen van oud papier niet langer te laten plaatsvinden door verenigingen. Zo lang niet duidelijk is welke alternatieven er zijn voor verenigingen, wil de voltallige gemeenteraad niet dat de Avri het besluit neemt om per 1 januari 2024 te stoppen met de inzameling van oud papier.

Overige besluiten van de gemeenteraad vindt u op deze pagina.

Op deze pagina kunt u de raadsvergadering terugkijken.