Spring naar content

Begroting 2025: een solide financieel beleid en focus op gezondheid

9 oktober 2024, 16:14

Tijdens de bespreking van de kadernota 2025 heeft het college van burgemeester en wethouders haar plannen voor de komende jaren uiteengezet. Het komende jaar investeert de gemeente Buren in inwonersparticipatie, gezondheid en vitaliteit. Ook wordt volop ingezet op woningbouw in alle kernen. Daarnaast wordt de huisvesting van het nieuwe gemeentehuis verder vormgegeven. 

Wethouder Maier (financiën): “We gaan in 2025 voor een solide financieel beleid. Het is nu nog niet te zeggen wat de impact gaat zijn van de bezuinigingen die het Rijk heeft aangekondigd. Des te belangrijker het voor Buren is om financieel een gezond beleid te voeren.”

De meerjarenbegroting 2025-2028 wordt aangeboden met een dubbel sluitend resultaat, wat betekent dat zowel in het eerste jaar (2025) als in het laatste jaar (2028) een positief financieel resultaat wordt verwacht. 

Wethouder Maier is voorzichtig blij met de dubbel sluitende begroting: “Het saldo is met € 1.951.000 voor 2025 positief. Met de cijfers uit de septembercirculaire zal het financieel beeld zich nog wat positiever ontwikkelen dan we nu kunnen laten zien.” 

Focus op gezondheid en vitaliteit

Gezondheid en vitaliteit van onze inwoners blijft een belangrijk speerpunt van de gemeente. In 2025 wordt de toegang tot een gezonde levensstijl uitgebreid met de uitvoering van het sport- en gezondheidsbeleid. Een belangrijke mijlpaal hierin is de realisatie van een vitaal sportpark in Maurik, waar inwoners worden aangemoedigd om actief te bewegen en gezond te blijven.

Huisvesting gemeentehuis

Daarnaast wordt de huisvesting van het nieuwe gemeentehuis verder vormgegeven. Het definitieve ontwerp is afgerond, waardoor het project in een volgende fase is gekomen. In 2025 staat de aanbesteding voor de bouw gepland. Aansluitend verwachten we te starten met de realisatie van het nieuwe gemeentehuis.

Inwonersparticipatie

Inwonersparticipatie staat hoog op de agenda. De gemeente wil inwoners nog actiever betrekken bij maatschappelijke opgaven, zoals het ontwikkelen van duurzame warmteoplossingen en het uitwerken van de kernagenda’s. Binnenkort wordt er een nieuw participatiebeleid vastgesteld, dat participatie verder verankert in het gemeentelijke beleid. 

Wethouder Maier: “We zijn trots op de initiatieven die binnen onze gemeente tot stand komen. Samen met onze inwoners streven we ernaar om in 2025 onze doelen te bereiken en werken we aan een bloeiende en financieel solide toekomst voor gemeente Buren.” 

De hele programmabegroting 2025 vindt u op deze pagina.