Nieuwe gemeentehuis
Op deze pagina leest u informatie over de bouw van het nieuwe gemeentehuis in Maurik. Deze pagina wordt de komende periode verder aangevuld. De eerste informatieavond vond plaats op 11 september. U leest hier het sfeerverslag van die avond.
Een samenvatting van de presentatie en de vragen wordt binnenkort gepubliceerd op onze website. Als u lid wilt worden van de klankbordgroep, kunt u zich aanmelden via nieuwbouwgemeentehuis@buren.nl.
Vragen over de verkoop van het gemeentehuis:
Voor welk bedrag is het oude gemeentehuis verkocht en wat gaat het nieuwe gemeentehuis kosten?
Er wordt vanavond niet over bedragen gepraat, maar het huidige gemeentehuis is verkocht voor bijna het dubbele van de taxatiewaarde.
Is de grond om het gemeentehuis ook mee verkocht?
Nee, het gemeentehuis zelf is verkocht, maar de omliggende grond blijft eigendom van de gemeente.
Vragen over het nieuwe gemeentehuis:
Blijft het gemeentehuis wel een plek waar je echt contact kunt hebben met iemand, in plaats van digitaal?
Ja, het is de bedoeling dat het contact met inwoners juist versterkt wordt door de indeling van het nieuwe gemeentehuis. Het aantal mensen dat direct in contact staat met de bezoekers van het gemeentehuis, vermindert niet.
Volstaat 3000m² aan oppervlakte voor het aantal mensen dat bij de gemeente werken?
Het aantal vierkante meters vraagt om een andere manier van hybride werken. De aanwezigheid van medewerkers moet anders verdeeld worden over de gehele werkweek, waar deels thuis werken de norm wordt.
Is het mogelijk dat het gemeentehuis maar één laag wordt? Bijvoorbeeld door de huidige parkeerplaatsen op te offeren?
Nee, er is 3000m² woonoppervlak nodig om alle functies een plek te geven in het gebouw. Als het nieuwe gemeentehuis één laag wordt, betekent dit dat al die vierkante meters op de begane grond zijn. Daarnaast zijn er ook eisen over de hoeveelheid parkeerplaatsen bij functionele gebouwen én bij de woningbouw die gerealiseerd wordt.
Komt er een speciale aanvoerroute voor bouwverkeer?
Nee, de huidige toegangsroute wordt gebruikt.
Hoort inpassing in de omgeving ook bij het Programma van Ruimte?
Ja, de locatie, het landschap en de inpassing van het nieuwe gemeentehuis daarin worden meegenomen in dit programma.
Hoe wordt voorkomen dat het gebouw niet in de omgeving past?
Door een kleiner gebouw neer te zetten valt dit minder op dan het huidige gemeentehuis. Er zijn meerder methodes om een gebouw esthetisch te integreren in de omgeving, door gebruik van materialen en de gevelopbouw. Het opgaan in de omgeving is een duidelijk kader voor de architect.
Heeft de realisatie van het nieuwe gemeentehuis gevolgen voor de OZB van de inwoners van de gemeente?
Het nieuwe gemeentehuis zorgt voor een kostenvermindering van circa 250.000 euro per jaar, dat heeft invloed op onze gemeente. We proberen te voorkomen dat inwoners meer OZB moeten afdragen.
Is er rekening gehouden met bezwaren of een beroepsprocedure in de hele tijdslijn?
In de tijdslijn is rekening gehouden met de wettelijke bezwaarperiodes We proberen overige bezwaren zo veel mogelijk weg te nemen aan de voorkant.
Heeft de bouw van het gemeentehuis impact op andere nieuwbouwprojecten in het kader van stikstof?
Er wordt zoveel als nodig met elektrische bouwvoertuigen gereden als dat nodig blijkt te zijn om aan de norm te voldoen. Daarnaast wordt tijdens de exploitatiefase geen CO2 meer uitgestoten, want het pand wordt energieneutraal. Dus nee, dit zal geen impact hebben op andere projecten.
Is er een plattegrond van het nieuwe gemeentehuis beschikbaar?
Nee, nog niet. De afbeeldingen die vandaag getoond zijn, zijn niet meer dan een impressie en beoogde locatie, die nog niet zijn vastgesteld. Met behulp van participatie wordt hier een verdere invulling aan gegeven. Zodra er meer kaders duidelijk zijn, delen wij deze in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte in het huidige gemeentehuis.
Is al duidelijk wat de afstand van de gevels van achterliggende woningen tot het nieuwe gebouw wordt?
Nee, dit is nog niet duidelijk en/of vastgesteld. Zodra de locatie definitief is, communiceren wij daarover.
Vragen over de herbestemming van het bestaande gemeentehuis / vragen aan Thius:
Is de architect van het huidige gemeentehuis betrokken bij de verandering van het gebouw in appartementen?
Ja, die is aangesloten bij het architectenteam. Hij vindt het mooi dat zijn gebouw een tweede leven krijgt.
Doet Thius een financiële bijdrage aan het park, aangezien de gemeente eigenaar is en blijft van het park?
Via gemeentelijke belastingen wordt bijgedragen aan openbaar groen. Thius draagt niet financieel bij aan het in stand houden van het park.
Wat voor soort huishoudens kunnen er gaan wonen in het pand?
Ongeveer 80 procent van de huishoudens die Thius huisvest, bestaat uit één of twee personen. Het grootste deel van de huishoudens die in dit pand kunnen gaan wonen, zullen dus ook uit één of twee personen bestaan. Denk totaal dus aan ongeveer 150 personen.
Dit is een verslag van de vragen op de informatieavond. Aan de beantwoording kunnen geen rechten worden ontleend.
De selectiefase voor de realisatie van het nieuwe gemeentehuis van de gemeente Buren is gestart. We zijn op zoek naar een bouwkundig hoofdaannemer en een installateur voor dit project. Bent u geïnteresseerd en denkt u dat uw bedrijf voldoet aan de selectiecriteria? Bekijk de opdracht en wie weet bent u straks degene die het nieuwe gemeentehuis van Buren bouwt!
Bekijk Tenderned voor meer informatie over de opdracht.
Onderstaand vindt u alle informatie over het participatieproces rondom de nieuwbouw van het gemeentehuis. Zo vindt u onder andere de verslagen van de brede klankbordgroep en informatieavonden.
Verslag brede klankbordgroep 8 juli 2024
Verslag brede klankbordgroep 22 april 2024
Verslag brede klankbordgroep 6 februari 2024
Verslag brede klankbordgroep 12 december 2023
De gemeente Buren is van plan om het gemeentehuis in Maurik te verkopen aan woningcorporatie / Stichting THIUS. De verkoop is bedoeld voor de realisatie van ongeveer 75 sociale huurwoningen. Volgens objectieve criteria, zoals vastgesteld in een arrest, is THIUS de enige serieuze koper. De verkoop sluit aan bij het beleid van de gemeente om meer sociale huurwoningen te realiseren. THIUS heeft ervaring met sociale huurwoningen en voldoet aan de vereisten van de gemeente.
Andere betrokken partijen, zoals KleurrijkWonen, zijn akkoord met de voorgenomen verkoop. Bezwaren tegen de verkoop moeten in kort geding bij de rechtbank Gelderland worden ingediend. Zie verdere informatie in onderstaande publicatie.
Didam-publicatie voorgenomen verkoop van het gemeentehuis in Maurik door de gemeente Buren aan de woningcorporatie / Stichting THIUS
Publicatie in het Gemeenteblad d.d. 20 juni 2023
Onroerende zaak
Adres: De Wetering 1 en 3, 4021 VZ te Maurik
Perceel: Maurik, sectie L, nummer 853 (gedeeltelijk)
Perceelgrootte: circa 2.800 m²
Voornemen tot verkoop
De gemeente Buren (hierna: “gemeente”) is voornemens de onroerende zaak te verkopen aan Stichting Thius (“Thius”) ten behoeve van de realisatie en langdurige exploitatie van circa 75 huurwoningen uitsluitend in het sociale huursegment.
De gemeente is op basis van de volgende objectieve, toetsbare en redelijke criteria als bedoeld in het Didam-arrest d.d. 26 november 2021, ECLI:NL:HR:2021:1778 van oordeel dat Thius de enige serieuze gegadigde is voor de aankoop van de onroerende zaak:
- De aard van de beoogde ontwikkeling: de realisatie van uitsluitend sociale huurwoningen;
- De voorgenomen verkoop sluit aan bij de opgave en het beleid van de gemeente om meer sociale huurwoningen te realiseren. Verwezen wordt naar het Woningprogramma van de gemeente, waarin is opgenomen dat 30% van de te realiseren woningen in de periode 2020 – 2030 een sociale huurwoning moet zijn[1] en de recente Woondeal Rivierenland, waaruit blijkt dat de gemeente ernaar streeft dat het aandeel sociale huur in de bestaande woningvoorraad binnen de gemeente 30% is. Voor nieuwe plannen geldt dat minimaal 40% met sociale huur gerealiseerd dient te worden. Ook wordt verwezen naar het besluit d.d. 30 mei 2023 van de raad van de gemeente Buren, waaruit blijkt dat de gemeente extra sociale huurwoningen (100% van de planvorming) ter plaatse van het Perceel wil realiseren gelet op de krapte van de woningmarkt, de behoefte aan extra sociale huurwoningen en de wachttijd voor sociale huurwoningen;
- Thius stemt in met en garandeert het onderstaande:
- de gemeente hecht er bij het mogelijk maken van de ontwikkeling en realisatie van sociale huurwoningen aan dat dit geschiedt door een partij die een sociaal verhuurbeleid voert om te borgen dat ook andere problematieken waarmee de voornoemde huishoudens te maken kunnen krijgen, zijn ingebed in de wijze waarop wordt verhuurd;
- de woningen op de locatie dienen gelet op het beleidsdoel van De Gemeente te voorzien in sociale huurwoningen en onderdeel uit te maken en te blijven maken van het totale programma sociale huurwoningen in De Gemeente;
- sociale huurwoningen dienen verhuurd te worden aan de doelgroepen zoals die worden genoemd in de Woningwet;
- de Gemeente maakt voor sociale huurwoningen ook afspraken over urgentie en de huisvesting van statushouders;
- de in de koopovereenkomst op te nemen exploitatietermijn voor sociale huurwoningen is gelijk aan de termijn zoals ook corporaties die gebruiken, te weten 50 jaar. Gedurende deze periode mogen geen huurprijzen worden gehanteerd die liggen boven de huurprijsgrens als genoemd in artikel 13 Wet op de Huurtoeslag;
- Thius heeft een wettelijke taak in het kader van de volkshuisvesting en zeer ruime ervaring met de realisatie en langdurige exploitatie van sociale huurwoningen;
- De waarborgen die Thius biedt als woningcorporatie (stichtingevens een toegelaten instelling in de zin van artikel 19 van de Woningwet, namelijk (i) de taken en de besteding van de financiële middelen van woningcorporaties zijn wettelijk vastgelegd, (ii) woningcorporaties maken prestatieafspraken met gemeenten en (iii) woningcorporaties staan onder toezicht van de Autoriteit woningcorporaties. Verwezen wordt naar ECLI:NL:RBOVE:2023:1477, r.o. 5.10, ECLI:NL:RBNHO:2022:8865, r.o. 5.8 en ECLI:NL:RMNE:2022:3350, r.o. 4.12;
- Met de voorgenomen verkoop wordt uitvoering gegeven aan de door de gemeente met Thius gemaakte prestatieafspraken over de uitvoering van de woonvisie en de door woningcorporaties uit te voeren werkzaamheden (artikel 43 en 44 Woningwet). Binnen de gemeente Buren zijn de prestatieafspraken vastgelegd in Prestatieafspraken Gemeente Buren 2022-2026,[2] overeengekomen tussen de gemeente en corporaties Thius en KleurrijkWonen en de huurdervertegenwoordigers. Daarin is beschreven dat partijen het gezamenlijke belang inzien van het realiseren van voldoende sociale huurwoningen. Tevens is de ambitie opgenomen te willen zorgen voor een continue bouwstroom van op te leveren woningen voor sociale huur in de periode 2020-2030. KleurrijkWonen, actief in de gemeente en partij bij de prestatieafspraken, heeft verklaard geen gegadigde te zijn. Zij stemt in met de voorgenomen verkoop aan Thius. Verwezen wordt naar ECLI:NL:RBNHO:2022:8865, r.o. 5.9 en ECLI:NL:RBMNE:2022:3350, r.o. 4.14;
Kort geding
De gemeente is voornemens de onroerende zaak te verkopen aan Thius. Bij bezwaar tegen de voorgenomen verkoop dient u de gemeente in kort geding te dagvaarden en een kort geding aanhangig te maken bij de rechtbank Gelderland. De kort geding dagvaarding dient uiterlijk op 11 juli 2023 voor 12.00 uur te zijn betekend. Indien u niet tijdig een kort geding dagvaarding betekent, heeft dit tot gevolg dat u niet meer in rechte tegen ons voornemen tot verkoop en de na 11 juli 2023 gesloten overeenkomst, op basis waarvan de onroerende zaak geleverd wordt, kunt opkomen.
Informatie
Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met de verantwoordelijke projectleider van de gemeente, de heer Dirk Miltenburg, E dmiltenburg@buren.nl, T 14 0344.
Publicatie
Met deze publicatie geeft De Gemeente uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad d.d. 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778).
Disclaimer
Het feit dat een voornemen tot verkoop bekend wordt gemaakt, betekent niet dat De Gemeente al definitief tot verkoop besloten heeft. Ook betekent het niet dat met de beoogde koper al volledige overeenstemming is bereikt of dat zeker is dat die zal worden bereikt.
[1] https://www.buren.nl/wp-content/uploads/2021/01/Beleid-Woningbouwprogramma.pdf
[2] https://www.thius.nl/media/1478/prestatieafspraken-gemeente-buren-2023.pdf