Spring naar content

Oud en nieuw 2024/2025

Het is bijna zover! De jaarwisseling 2024/2025. Op deze pagina staat alle informatie over oud en nieuw in de gemeente Buren. Bijvoorbeeld over de openingstijden, tips, wie u wanneer kunt bellen, de inhaaldagen van Avri en het gebruik en kopen van vuurwerk.

Samen maken we er een mooie, veilige en gezellig jaarwisseling van voor iedereen. Gemeente Buren wenst u een fijne en prettige jaarwisseling!

Algemene informatie

In december is het gemeentehuis op een aantal dagen (eerder) dicht. Hieronder vindt u de gewijzigde openingstijden:

  • Woensdag 18 december: 9.00 tot 15.30 uur
  • Dinsdag 24 december: van 09.00 tot 16.00 uur
  • Woensdag 25 december: gesloten vanwege 1ste kerstdag
  • Donderdag 26 december: gesloten vanwege 2de kerstdag
  • Vrijdag 27 december: gesloten
  • Dinsdag 31 december: van 09.00 uur tot 16.00 uur
  • Woensdag 1 januari: gesloten vanwege nieuwjaarsdag

Verder gelden de normale openingstijden: maandag van 9.00 tot 20.00 uur, dinsdag tot en met donderdag van 9.00 tot 17.00 uur en vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur.

In de eerste week van de kerstvakantie zullen de jongerenwerkers zoveel mogelijk op straat aanwezig zijn om in contact te komen met de jeugd.

OpeningstijdGroep jongeren
30 december 2024 – 15.00 tot 17.00 uurJongeren tussen de 10 en 13 jaar
30 december 2024 – 19.00 tot 21.00 uurJongeren vanaf 14 jaar
Jongereninloop in Maurik, Sterappelhof 7

Daarnaast zijn de jongerenwerkers op oudejaarsdag (31 december 2024) actief. Zij gaan op pad door de dorpen en stad om in contact te komen met jongeren en hun ouders. Jongerenwerk is die dag werkzaam tot 17.00 uur.

Tips, calamiteiten en brand

We willen allemaal dat onze gemeente schoon en veilig is. Daar kunnen we samen aan werken. Meld het daarom als u iets ziet dat niet in orde is. Want we zijn allemaal Buren!

Politie
Ziet u iemand iets vernielen? Ervaart u overlast van vuurwerk? Of bent u getuige van een verdachte situatie? Meld dit dan direct bij de politie.

Dader nog in de buurt: 112
Geen spoed, wel politie: 0900 – 88 44

Brandweer
Is er brand? Of ziet u iemand veel autobanden, pallets of ander materiaal op de weg verzamelen?Meld dit dan direct bij de brandweer.

Bij spoed: 112
Geen spoed, wel brandweer: 0900 – 09 04

Gemeente en Avri
Heeft u een vraag, melding of klacht over bijvoorbeeld kapot straatmeubilair, gebreken aan de openbare weg, kapotte riolering, overlast van gemeentelijk groen, zwerfafval of een losliggende stoeptegel? Dan kunt u die melding aan Avri doorgeven via:

Een calamiteitenmelding is er alleen voor zaken die absoluut niet kunnen wachten tot de volgende werkdag. Bijvoorbeeld een boom die bij harde wind dreigt te knappen, een plotseling ontstane schade aan de weg of aan een gebouw die een levensgevaarlijke situatie veroorzaakt. Ook dan kunt u die melding aan Avri doorgeven via (0345) 58 53 53 (tijdens kantooruren) of 06 21896420 (buiten kantooruren).

Meld misdaad anoniem
Heeft u informatie over misdaad, maar wilt u anoniem blijven? Neem dan contact op met Meld Misdaad Anoniem.

0800-7000
www.meldmisdaadanoniem.nl/melden

December, de maand van de feestjes. Gezellig kerst vieren en het oude jaar uitblazen om te beginnen aan 2025. Maar het is ook een periode van veel ongelukken met omvallende kaarsen, kerstbomen die vlam vatten, brandwonden bij gourmetten en feestkleding die vlam vat. Elk jaar krijgt de brandweer duizenden meldingen van brand in een woning en melden bijna 10.000 mensen zich met brandwonden in het ziekenhuis. We geven u tips om de risico’s te verminderen:

🎄 Gebruik versiering met het KEMA-keurmerk.
🎄 Zorg ervoor dat de versiering niet tegen de verlichting of warme apparaten aan hangt of staat.
🎄 Gebruik een verlengsnoer dat niet is beschadigd.
🎄 Koppel verlengsnoeren niet aan elkaar en rol de bekabeling helemaal uit.
🎄 Plaats kaarsen in een stevige houder en zet deze niet naast warme apparaten of verlichting.
🎄 Doe de kerstverlichting uit als u weggaat of gaat slapen.

Meer tips over brandveiligheid leest u op de website van Brandweer Nederland.

De feestdagen naderen! Heeft u al een kerstboom opgezet? Ook tijdens deze feestelijke periode is het belangrijk om op de brandveiligheid te letten. Hier zijn belangrijke tips voor veilige en gezellige feestdagen.

Waar heeft u uw kerstverlichting opgehangen en zijn stekkerdozen nog in orde? Zelfs tijdens de feestdagen kunnen er brandveiligheidsrisico’s zijn. Welke maatregelen gaat u nemen om de feestdagen op een veilige en warme manier te vieren?

Tip 1: Zet kaarsen op een stevige, niet-brandbare ondergrond
Kaarsen zorgen voor gezelligheid, maar bij onjuist gebruik kunnen ze gevaarlijk zijn. Om brand te voorkomen, plaatst u kaarsen op een stevige, niet-brandbare ondergrond. Zet geen echte kaarsen in de kerstboom of kerststukjes. Kies liever voor nepkaarsen, zoals LED-kaarsen. Blaas de kaarsen uit wanneer u de ruimte verlaat.

Tip 2: Zorg ervoor dat je huisnummer goed zichtbaar is vanaf de straat
Als u uw huis versiert voor Kerstmis, is dat heel gezellig! Zorg er wel voor dat uw huisnummer ook in het donker goed zichtbaar blijft vanaf de straat. Zo kunnen hulpdiensten u snel vinden als dat nodig is.

Tip 3: Gebruik één verlengsnoer per stopcontact
Tijdens de feestdagen heeft u vaak verlengsnoeren nodig, bijvoorbeeld voor kerstboomverlichting of een gourmetstel. Gebruik altijd slechts één verlengsnoer per stopcontact en koppel geen stekkerdozen aan elkaar. Zo voorkomt u brand! Controleer verlengsnoeren die lange tijd niet zijn gebruikt eerst op functionaliteit en de staat van de kabels.

Tip 4: Voorkom oververhitting van de olie tijdens het bakken van oliebollen
Op Oudejaarsdag is het een traditie om oliebollen te bakken. Als u zelf aan de slag gaat, let dan op de temperatuur van de olie. Oliebollen bakt u op een temperatuur van 180 graden. Bij een te hete olie bestaat het risico op vlam in de pan. Controleer regelmatig de temperatuur van de olie met een thermometer en laat de olie goed afkoelen na gebruik.

Tip 5: Geef hulpdiensten de ruimte
Tijdens de feestdagen hebben hulpdiensten, zoals de ambulance, politie en brandweer, het extra druk. Help hen hun werk goed te doen door voldoende ruimte te geven en hun aanwijzingen op te volgen. Zo kunnen we blijven zorgen voor goede hulp aan mensen in nood.

Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar heeft soms grote gevolgen. De Nederlandse Brandwonden Stichting geeft tips voor eerste hulp bij brandwonden:

  • Verwijder zo snel mogelijk de kleding en sieraden.
  • Koel alleen de wond met lauw, zacht stromend water. Doe dit minimaal 10 minuten.
  • Bedek de wond met plastic huishoudfolie, steriel verband of een schone doek.
  • Smeer na het koelen niets op de brandwond.
  • Houd het slachtoffer warm met een deken.
  • Waarschuw een arts bij blaren, een open wond en bij elektrisch of chemisch letsel.
  • Vervoer het brandwondenslachtoffer (als het kan) zittend.

Meer weten over eerste hulp bij brandwonden? Bekijk de website van de Nederlandse Brandwonden Stichting.

8 tips voor het veilig opruimen van vuurwerkafval

  • Laat kinderen alleen met hulp van volwassenen vuurwerk opruimen.
  • Steek geen gevonden en/of niet-ontploft vuurwerk af.
  • Maak vuurwerkafval onschadelijk door het in water te dompelen of gooi er een emmer water over.
  • Controleer of het vuurwerk echt nat is.
  • Haal vuurwerk nooit uit elkaar maar gooi het in zijn geheel in de zak.
  • Zet een vuilniszak vol vuurwerkafval nooit in een warme ruimte.
  • Lever alleen vuurwerkafval in, geen flessen die bij het afsteken zijn gebruikt.
  • Draag (werk)handschoenen tijdens het opruimen.

De feestdagen staan voor de deur. Dat betekent dat het gourmetstel weer uit de kast wordt gehaald, de kerstkransjes al op tafel liggen en de oliebollen gebakken worden.

Gaat u ook de keuken, schuur of tuin in om oliebollen te bakken dit jaar? Wat doet u met het overgebleven frituurvet?

Frituurvet en olie veroorzaken verstoppingen in het riool. Spoel het overgebleven vet na het bakken dus niet door het toilet of de gootsteen.

Giet het frituurvet of de olie in een plastic fles. Heeft u geen plastic fles in huis? Gebruik dan bijvoorbeeld een leeg pak melk. De gevulde plastic fles of het pak melk brengt u naar de vetrecyclecontainer bij u in de buurt. U vindt deze containers vaak bij supermarkten, scholen, sportclubs, kinderboerderijen of milieustraten.

Afvaldienst Avri

Openingstijden Avri klantcontactcentrum
Het klantcontactcentrum is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. U kunt ze bellen via telefoonnummer (0345) 58 53 53. Mailen kan naar info@avri.nl.

In december zijn het klantcontactcentrum en de milieustraten van Avri op een aantal dagen (eerder) dicht. Hieronder vindt u de gewijzigde openingstijden:

  • Donderdag 12 december: sluit het klantcontactcentrum eerder
  • Dinsdag 24 december: sluit het klantcontactcentrum eerder
  • Woensdag 25 december: gesloten vanwege 1ste kerstdag
  • Donderdag 26 december: gesloten vanwege 2de kerstdag
  • Dinsdag 31 december: sluit het klantcontactcentrum eerder
  • Woensdag 1 januari: gesloten vanwege nieuwjaarsdag

Openingstijden milieustraten
In december zijn de milieustraten van Avri gesloten op 25 december (eerste kerstdag), 26 december (tweede kerstdag) en 1 januari (nieuwjaarsdag).

Iets melden?
Ga naar de website van Avri of de Avri-app

Valt de inzameldag op een feestdag? Op de afvalkalender op de website van Avri of in de Avri-app vindt u de inhaaldag.

  • Zet uw container vóór 7.30 uur aan de straat.
  • Het afval wordt vóór 16.45 uur opgehaald.

In onze gemeente sluit Avri rond de feestdagen de papier- en textielcontainers. Dit doet Avri een paar dagen voor de jaarwisseling. Zo voorkomen we vernielingen aan de containers. Na de jaarwisseling gaan ze zo snel mogelijk weer open.

In de gemeente Buren sluit Avri rond de feestdagen de openbare prullenbakken af of haalt de (binnen)bakken weg. Na de jaarwisseling opent zij de bakken zo snel mogelijk weer of plaatst deze terug.

De kerstboom kunt u gratis afleveren bij een van de milieustraten. De boom mag ook in kleine stukken in de groene container. Let op: het deksel van de container moet gesloten zijn. U kunt ook uw boom hergebruiken. Bijvoorbeeld door:

  • De zijtakken van uw kerstbom rond planten in uw tuin te leggen. Deze beschermen uw planten dan tegen vorst.
  • Uw boom laten versnipperen. Er blijven dan houtsnippers over. Houtsnippers kunnen helpen om onkruid te voorkomen. Ze zijn ideaal voor bijvoorbeeld een wandelpad in uw tuin.
  • Uw kerstboom in stukken op uw composthoop leggen. Met een compostbak of -hoop vermindert u uw afval. Compost is voeding voor uw planten en het verbetert de bodem.

Vuurwerk en stoken

Een van de tradities rond oud en nieuw is carbid schieten. In de gemeente Buren mag op 31 december tussen 10.00 en 18.00 uur carbid geschoten worden onder bepaalde regels.

De spelregels

  • Het carbid schieten vindt plaats op een erf bij een woning buiten de bebouwde kom.
  • Er wordt gebruik gemaakt van bussen met een maximale inhoud van 50 liter.
  • De persoon moet 16 jaar of ouder zijn én onder toezicht van één of meerdere personen van 18 jaar of ouder.
  • U dient te zorgen voor de eigen veiligheid en die van het publiek.
  • Het terrein is zo afgezet dat toeschouwers niet in de schietrichting kunnen komen.
  • Er moet minimaal 100 meter afstand gehouden worden tot andere gebouwen.
  • Er moet minimaal 75 meter afstand gehouden worden van openbare paden of wegen.

Meer regels leest u in de Algemene plaatselijke verordening (APV) van de gemeente Buren onder hoofdstuk 2, artikel 2:73a. Deze regels zijn er voor de veiligheid. Bij overtreding van de regels uit de APV, kan er worden opgetreden.

Heeft u vragen over het carbid schieten? Neem dan contact op met de gemeente Buren via telefoonnummer 14 0344 of stuur een mail naar gemeente@buren.nl met in het onderwerp ‘carbid schieten’.

Het afsteken van (consumenten)vuurwerk is alleen tijdens de jaarwisseling toegestaan: tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 2.00 uur. Hiervoor is geen vergunning nodig.

Hoe herkent u legaal vuurwerk?

  • U koopt het alleen in officiële winkels in Nederland.
  • U kunt legaal vuurwerk alleen kopen op 28, 30 en 31 december.
  • Op de verpakking staat: ‘geschikt voor particulier gebruik’.
  • Er zit een Nederlandse gebruiksaanwijzing bij.
  • Er staat een CE-code op. Alleen F1 en F2-vuurwerk is toegestaan.
  • Er staat informatie over de fabrikant op.
  • Er is uitleg over wat het vuurwerk doet als u het aansteekt.

Het stoken van uw houtkachel of open haard zorgt voor warmte en gezelligheid. Zeker tijdens de feestdagen. Toch kunnen uw buren er last van hebben. Bij het verbranden van hout komen er schadelijke stoffen in de lucht, zoals fijnstof. Een slechte luchtkwaliteit is ongezond voor mensen en slecht voor het milieu. Ook kan het stoken van hout stankoverlast veroorzaken. Hoe schoner u stookt, hoe minder ongezonde stoffen er in de buitenlucht en in uw woning komen.

Moet u de kachel daarom maar uitlaten? Nee. Maar we vragen wel aandacht voor stoken op een verstandige en veilige manier. Hiermee verminderen we gezondheidsschade en luchtvervuiling. Helpt u mee? Meer informatie over hout stoken leest u op de pagina houtstook.

Vijf simpele tips voor verstandig stoken

  • Stook alleen schoon, onbehandeld en droog hout.
  • Stook minder op windstille of mistige dagen.
  • Stook niet iedere dag en niet langer dan vier uur.
  • Zorg voor voldoende frisse lucht.
  • Stook slim met een modernere of duurzamere kachel.

Houtkachel of open haard: 8 manieren om minder geur- en rookoverlast te veroorzaken

Het oplaten van (wens)ballonnen in de gemeente Buren is verboden. Deze ballonnen zijn gevaarlijk voor mens en dier. Het risico op brand is groot en ze zijn ook slecht voor het milieu.

Na de feestdagen vieren we oud en nieuw met hapjes en drankjes én ook met vuurwerk. Weet u dat de vuurwerkresten een bron van vervuiling zijn voor de sloten in uw omgeving? Vooral in de nieuwere wijken gaat het regenwater rechtstreeks naar de sloot toe. Het stromende water neemt de vuurwerkresten mee en daardoor vervuilt het water in de natuur.

Ruim overgebleven vuurwerkresten op van de straat en stop deze in de container voor restafval. Dat mag natuurlijk ook de volgende ochtend. Dan is het afgekoeld en kan het veilig worden weggegooid.