Spring naar content

Minder overlast door slim stoken

Het stoken van uw houtkachel of open haard zorgt voor warmte en gezelligheid. Net zoals het aansteken van de barbecue of de vuurkorf op een mooie zomerdag. Toch kunnen uw buren er last van hebben. Bij het verbranden van hout komen er schadelijke stoffen in de lucht, zoals fijnstof. Een slechte luchtkwaliteit is ongezond voor mensen en slecht voor het milieu. Ook kan het stoken van hout stankoverlast veroorzaken. Hoe schoner u stookt, hoe minder ongezonde stoffen er in de buitenlucht en in uw woning komen.

Moet u de kachel daarom maar uitlaten? Nee. Maar we vragen wel aandacht voor stoken op een verstandige en veilige manier. Hiermee verminderen we gezondheidsschade en luchtvervuiling. Helpt u mee?

Heeft u vragen? Bekijk dan onderstaande tips en websites voor meer informatie over stoken.

Stook alleen schoon, onbehandeld en droog hout

Het is verboden om te stoken met slecht hout en andere materialen waarbij schadelijke stoffen vrijkomen. Dit zorgt namelijk voor ongezonde luchtvervuiling en ook voor stank. Karton of papier zorgt voor stof, roet en rook. Maak daarom een houtvuur aan met aanmaakblokjes en kleine houtjes en steek deze van bovenaf aan. Gebruik daarnaast alleen schoon, onbehandeld en droog hout.

Stook minder op windstille of mistige dagen

De rook blijft op dagen met weinig wind langer hangen. Hierdoor vervuilt de lucht, wat ongezond is. Het is op deze dagen beter voor ieders gezondheid om niet te stoken. Bekijk de stookwijzer of dit een goede dag is om het vuur aan te steken.

Stook niet iedere dag en niet langer dan vier uur

Beperk de uitstoot van fijnstof door niet te vaak te stoken. De uitstoot bij het verstoken van één kilo hout in een vuurkorf staat gelijk aan die van een vrachtwagenrit van 3000 kilometer.

Zorg voor voldoende frisse lucht

Stookt u binnenshuis? Zorg dan voor een schone schoorsteen. Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar vegen. Ventileer uw huis goed op het moment dat u stookt. Dit verbetert de werking van uw kachel en zorgt voor minder schadelijke stoffen in uw huis. Zorg dus voor voldoende frisse lucht, laat het hout niet smoren en laat een houtvuur vanzelf uitbranden.

Stook slim

Stookt u vaak en veel? Denk dan eens na over het kopen van een modernere en duurzamere kachel. Wat u ook kan helpen is het beter isoleren van uw woning. Dit zorgt ervoor dat er minder nodig is om uw huis te verwarmen.

Meer informatie over stoken vindt u op de volgende websites: 



Stookwijzer
Weet wanneer het vuur beter uit kan blijven. Bekijk voordat u gaat stoken de stookwijzer. Ga naar de Stookwijzer.

RIVM
Informatie over de schadelijke stoffen in houtrook en over de gezondheidseffecten van houtrook. Ga naar de toolkit ‘Houtrook en gezondheid’ van het RIVM.

Stookalert
Met een stookalert roept het RIVM mensen op om bij ongunstige weersomstandigheden of een slechte luchtkwaliteit geen hout te stoken. Dit kan gezondheidsklachten bij mensen in de omgeving voorkomen. Op deze pagina staan de actuele stookalerts.

Milieu Centraal
Vragen over luchtvervuiling? Ga naar de website van Milieu Centraal.

GGD
Vragen over de gezondheidsklachten van houtrook en de veiligheid van houtkachels. Ga naar de website van de GGD.

Kunt u ’s zomers niet in de tuin zitten omdat de buren aan het barbecueën zijn? Of komt ’s winters de rook van de houtkachel van de buren bij u naar binnen? Probeer er altijd eerst samen uit te komen. Ga in gesprek met degene die het hout stookt en verwijs naar de tips voor slim stoken. Vaak willen houtstokers wel maatregelen nemen om overlast te beperken. Neemt de overlast niet af? Maak dan hier een melding van de overlast.

Een algeheel stookverbod vanuit de gemeente is nu niet aan de orde.