Maurik op weg naar aardgasvrij
Elke gasaansluiting in de gebouwde omgeving zal in 2050 vervangen moeten zijn door een duurzame warmtevoorziening. Het is een feit dat deze verandering ons allemaal aangaat en achter elke voordeur komt. Als inwoner kan het zijn dat je veel drempels ervaart en dat je veel vragen hebt. Er kunnen zorgen zijn over de kosten of over het gedoe eromheen. Bovendien lijkt 2050 nog ver weg.
Maar we kunnen ook niet langer meer wachten met het verduurzamen van onze woningen, vanwege de veranderingen in het klimaat en omdat de verandering naar zonder gas verwarmen veel tijd kost. We zullen nu al moeten starten met de opgave om er voor te zorgen dat straks elke woning op een andere warmtebron is aangesloten.
In de warmtevisie van de gemeente Buren uit 2021 staat dat de gemeente inzet op een aparte aanpak voor het buitengebied en de verschillende kernen. In Lingemeer loopt er al een traject sinds 2022. Maurik is net als Lingemeer een kanskern, omdat er water dichtbij is. Daar kunnen we misschien warmte uithalen. In Maurik startte er eind 2023 een zelfde traject.
Uitnodiging: kom bij de adviesgroep Maurik!
Als we samen een duurzame warmte kiezen die het beste past bij de woningen in Maurik en de inwoners, dan hebben we straks een oplossing die ook echt werkt voor iedereen en voor de lange termijn. Een adviesgroep van bewoners denkt daarover mee.
Om de bewoner voorop te kunnen zetten, is het nodig dat de bewonersgroep in Maurik groter wordt. Zo kan de gemeente beter rekening houden met de zorgen en wensen die er zijn. Het gaat namelijk over alle woningen en gebouwen in Maurik. Samen met de bewonersgroep kunt u bijdragen aan een warmteoplossing die past bij Maurik en u als inwoner.
Een extern adviesbureau is gevraagd om het gebied goed in kaart te brengen en de warmte oplossingen te onderzoeken en door te rekenen. De bewonersgroep is nauw betrokken bij dit onderzoek. Zij bepaalden samen met de gemeente de aanpak en belangrijke randvoorwaarden. Uit het onderzoek volgt straks een duidelijk beeld van de mogelijkheden en de kosten. Is bijvoorbeeld een gezamenlijk warmtenet met het omringende water als bron een betaalbaar en duurzaam alternatief voor aardgas?
Aanmelden adviesgroep
Lijkt het u leuk om te verkennen hoe een duurzaam en aardgasvrij Maurik er uitziet en deel te nemen aan een inwonersgroep die richting geeft aan de warmtetransitie in Maurik? Mail naar duurzaamheid@buren.nl of bel naar 14 0344 en vraag naar E. van de Hoef. U mag ook via onderstaande knop het aanmeldformulier invullen.
De opdracht van de adviesgroep
De belangrijkste opdracht van de inwonersgroep is eigen onderzoek en het aansturen van verdiepend onderzoek naar mogelijke warmteoplossingen. Daarvoor is onderzoeksbudget beschikbaar. Het eindstation van de inwonersgroep is het aanwijzen van een voorkeursoplossing voor Maurik.
Waarom meedoen?
Klimaatverandering raakt ons allemaal. Op lange termijn stopt de gaslevering. Het is belangrijk om mee te denken over een alternatief. Zo oefent u invloed uit op de keuzes in de omgeving van uw woning. Meedoen in de inwonersgroep, die nadenkt over een andere warmteoplossing, is vrijwillig.
Voorbeeld werkzaamheden adviesgroep
De gemeente is nauw aangesloten bij het traject. Een handvol inwoners is actief om voor zichzelf en overige inwoners uit Maurik te ontdekken en te leren wat de warmtransitie precies inhoudt. En wat dit betekent voor Maurik! Hieronder in het kort enkele activiteiten van de groep:
- Opstellen werkdocument met rollen, doelen en verantwoordelijkheden
- Eigen verkenning van mogelijke warmte oplossingen
- Vrijblijvende gesprekken met externe adviesbureaus
- Inventarisatie interesses en belangen bewoners
- Organiseren wijkbijeenkomsten
- Keuze extern adviesbureau en formuleren onderzoeksvraag
- Praktijkervaringen ophalen bij andere voorbeeldwijken (excursie)
- Eigen kennis vergroten (o.a. bij energiecoöperaties)
- Analyseren van resultaten haalbaarheidsstudie
- Partners zoeken die kunnen bijdragen aan een oplossing
- Plan van aanpak opstellen