Energie besparen en isoleren
De energie die u niet gebruikt, hoeft u ook niet (duurzaam) op te wekken. Dat spaart geld en het klimaat. Isoleren en energiebesparende maatregelen kunnen daarbij helpen.
Kan ik subsidie krijgen op isolatiemaatregelen?
Dat kan! Landelijk is er de ISDE-subsidie. Is uw woning slecht geïsoleerd? Dan kunt u waarschijnlijk extra NIP-subsidie aanvragen. Ga voor meer informatie naar www.energieloketburen.nl/nip. Ook als u uw woning al geïsoleerd heeft (na 1 januari 2023) kunt u in aanmerking komen voor deze subsidie.
Een overzicht van subsidies en financieringsmogelijkheden vindt u hier.
Waarom isoleren?
Hoe beter de isolatie van uw huis, hoe minder energie u nodig heeft. Isolatie heeft veel voordelen. In de winter houdt het uw huis warmer en in de zomer koeler. Ook bespaart u op uw energiekosten. Het energielabel van uw woning laat o.a. zien hoe goed uw huis geïsoleerd is.
Stel uw vragen bij het Energieloket
Wat is er bij mijn woning mogelijk? Welke maatregelen zijn er? En hoeveel kost me dat? Wat levert het op? Het Energieloket is er voor vragen over isoleren. Kijk voor meer informatie op www.energieloketburen.nl. U kunt het Energieloket ook bellen, mailen of langsgaan.
- Bekijk de veelgestelde vragen op de website van het Energieloket.
- Bel het Energieloket 0345- 504012 (ma t/m vr van 9.00 tot 17.00).
- Maak een afspraak op het gemeentehuis (iedere woensdag van 13.00-17.00 uur).
Liever gratis een energiecoach bij u huis langs laten komen? Dat kunt u hier regelen.
Hoe kan ik de isolatie (laten) installeren?
Er zijn verschillende bouwmarkten en winkels waar u isolatiemateriaal kunt kopen. Bent u handig? Dan kunt u het soms zelf installeren. Let op: u ontvangt dan geen ISDE-subsidie. Wilt u het (laten) installeren? Vraag dan een installateur of aannemer uit de buurt. Heeft u hulp nodig? Of wilt u de materialen eerst van dichtbij bekijken? Bekijk dan de website van de WoonWijzerWinkel in Tiel.
Kan ik mijn monument isoleren?
Meer informatie over het verduurzaming van uw monument vindt u op www.buren.nl/monumenten.
Aandachtspunt: Ontheffing Wet Natuurbescherming
Voor sommige isolatiemaatregelen is een ontheffing nodig. Dat komt omdat in bijvoorbeeld uw spouwmuur beschermde diersoorten kunnen leven. Dit is op basis van de Wet natuurbescherming. Lees meer over isoleren en natuurbescherming.
Zijn er collectieve inkoopacties?
Soms krijgt u een brief over isolatie bij u thuis voor bijvoorbeeld een collectieve inkoopactie. Op dit moment zijn er geen collectieve inkoopacties in samenwerking met de gemeente Buren. Wilt u isoleren, maar twijfelt u over het aanbod uit de brief die u heeft gekregen? Het Energieloket Buren of de WoonWijzerWinkel kijken graag met u mee.
Stel uw vragen bij het Energieloket
Ook zonder ingrijpende maatregelen, zoals het aanschaffen van zonnepanelen of dubbel glas, kunt u veel doen om geld en energie te besparen. U kunt vandaag beginnen met kleine maatregelen! Bent u benieuwd wat er bij u kan? Of wilt u meer weten over een specifieke maatregel? Kijk voor meer informatie op www.energieloketburen.nl. U kunt het Energieloket ook bellen, mailen of langsgaan.
- Bekijk de veelgestelde vragen op de website van het Energieloket.
- Bel het Energieloket 0345- 504012 (ma t/m vr van 9.00 tot 17.00).
- Maak een afspraak op het gemeentehuis (iedere woensdag van 13.00-17.00 uur).
Liever gratis een energiecoach bij uw thuis langs laten komen? Dat kunt u hier regelen.
Hulp bij hoge energiekosten
EnergieVitaal biedt hulp als u uw energierekening bijna of zelfs helemaal niet meer kunt betalen. Er komt gratis een energiecoach bij u langs. Ook installeren we gratis energiebesparende maatregelen. Maakt u zich zorgen over uw energierekening? Meld u dan hier aan voor EnergieVitaal. Of bel naar 0345- 504012 (ma t/m vr van 9.00 tot 17.00).
Is er een duurzaamheidslening?
De gemeente Buren heeft geen duurzaamheidslening van bijvoorbeeld SvN. Het warmtefonds biedt de Energiebespaarlening aan. Meer informatie vindt u op www.energiebespaarlening.nl.
Plan: besparen, isoleren en meer
Het plan ‘besparen, isoleren en meer’ gaat over hoe woningen klaar te maken zijn om van het aardgas af te gaan (aardgasvrij-gereed). In het plan staan beleidskaders, maar ook een eerste fase van een uitvoeringsplan. Ook omschrijven we hoe de gemeente inwoners ondersteunt bij dit proces. Het plan omschrijft drie stappen naar aardgasvrij-gereed:
- Energie besparen met kleine aanpassingen
Bijv. radiatorfolie, ledlampen, advies van energiecoach - Grootschalig isoleren
Dak-, glas-, vloer- en spouwmuurisolatie - Laatste aanpassingen naar aardgasvrij-gereed
Bijv. vloerverwarming, elektrisch koken, verzwaring meterkast
Bekijk hier het plan ‘Besparen, isoleren en meer’.
Dit plan is onderdeel van de Warmtevisie Buren. Samen gaan we voor een aardgasvrije en energieneutrale gemeente in 2050!